A szíriai kormány egy orosz vállalatra bízta az ország legnagyobb kikötőjét

Szíria egy orosz vállalatra bízza az ország legnagyobb, tartúszi kikötőjének üzemeltetését, az erről szóló megállapodást szerdán ratifikálta a szíriai parlament - jelentette a SANA szíriai hírügynökség.

A neszámoló idézte Ali Hamud közlekedési minisztert, aki szerint a Sztrojtranszgaz orosz vállalattal áprilisban megkötött megállapodás révén a tartúszi kikötő a legelőnyösebben tudja kihasználni stratégiai elhelyezkedését, bevételhez jut és kapuként fog szolgálni más külföldi befektetések számára.

Az orosz Kuznyecov repülőgép-hordozó Tartúszban 2012-benFotó: -/AFP

Damaszkusz áprilisban írt alá megállapodást a Sztrojtranszgazzal a tartúszi kikötő üzemeltetéséről 49 évre. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szerződés nem tulajdon-átruházásról, hanem csupán üzemeltetésről szól. A kikötő üzemeltetésére hatfős igazgatóbizottság alakul felerészben szíriai, felerészben orosz tagokból, orosz vezetéssel. Hamud szerint a kikötő dolgozóinak zöme megtarthatja munkáját, és csupán 15 százalékuk lehet külföldi.

A szerdán elfogadott törvényt még alá kell írnia Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Moszkva Aszad fő támogatója a szíriai háborúban. Oroszország haditengerészeti ellátóközpontot működtet Tartúszban, a latakiai Hmejmímban pedig légi támaszpontot üzemeltet. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.