A szíriai kormány egy orosz vállalatra bízta az ország legnagyobb kikötőjét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Szíria egy orosz vállalatra bízza az ország legnagyobb, tartúszi kikötőjének üzemeltetését, az erről szóló megállapodást szerdán ratifikálta a szíriai parlament - jelentette a SANA szíriai hírügynökség.

A neszámoló idézte Ali Hamud közlekedési minisztert, aki szerint a Sztrojtranszgaz orosz vállalattal áprilisban megkötött megállapodás révén a tartúszi kikötő a legelőnyösebben tudja kihasználni stratégiai elhelyezkedését, bevételhez jut és kapuként fog szolgálni más külföldi befektetések számára.

Az orosz Kuznyecov repülőgép-hordozó Tartúszban 2012-benFotó: -/AFP

Damaszkusz áprilisban írt alá megállapodást a Sztrojtranszgazzal a tartúszi kikötő üzemeltetéséről 49 évre. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szerződés nem tulajdon-átruházásról, hanem csupán üzemeltetésről szól. A kikötő üzemeltetésére hatfős igazgatóbizottság alakul felerészben szíriai, felerészben orosz tagokból, orosz vezetéssel. Hamud szerint a kikötő dolgozóinak zöme megtarthatja munkáját, és csupán 15 százalékuk lehet külföldi.

A szerdán elfogadott törvényt még alá kell írnia Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Moszkva Aszad fő támogatója a szíriai háborúban. Oroszország haditengerészeti ellátóközpontot működtet Tartúszban, a latakiai Hmejmímban pedig légi támaszpontot üzemeltet. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.