Támadás ért két tankert az Ománi-öbölben, evakuálták a legénységet

2019 június 13., csütörtök 8:28
46

A brit haditengerészet beszámolói szerint támadás ért két tankerhajót az Ománi-öbölben, a legénységüket evakuálni kellett. Azóta szállítmányozási cégek megerősítették, hogy a megtámadott két hajó a marshall-szigeteki bejegyzésű Front Altair és a panamai zászló alatt hajózó Kokuka Courageous.

A hírre az olajár 3-4 százalékkal szökött fel. A piac az Irán és az Egyesült Államok közötti viszony további elmérgesedésétől tart, ugyanis Irán azzal fenyegetőzik, hogy válaszul az amerikai embargóra, lezárják a Perzsa-öbölt az Ománi-öböltől elválasztó Hormuzi-szorost. Ezen a szoroson kel át a kuvaiti, a szaúdi, a bahreini, a katari és az Emirátusokban kitermelt olaj túlnyomó része, így a szoros lezárása súlyos következményekkel járna az olajpiacon. A szorost használó országok ráadásul Katart leszámítva az USA szoros szövetségesei, így Washington érdeke, hogy Irán semmiképp se válthassa be a fenyegetését.

Tankerhajók ellen korábban is történtek támadások a szoros térségében, és a szaúdi, valamint az amerikai kormány Iránt sejti ezek mögött, Teheránban azonban azt állítják, ők nem folyamodnának agresszióhoz, szerintük a támadások megrendezettek, az egész csak Irán ellen irányított provokáció.

A feltételezett támadásokról egyelőre nem tudni semmit, úgy hírlik, a Kokuka aknára futott, a Front Altairon pedig tűz ütött ki egy „felszíni támadás” miatt. Mindkét hajót evakuálták, a legénység közeli tankerek fedélzetén biztonságban van. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt