Támadás ért két tankert az Ománi-öbölben, evakuálták a legénységet

külföld
2019 június 13., 08:28
comments 46

A brit haditengerészet beszámolói szerint támadás ért két tankerhajót az Ománi-öbölben, a legénységüket evakuálni kellett. Azóta szállítmányozási cégek megerősítették, hogy a megtámadott két hajó a marshall-szigeteki bejegyzésű Front Altair és a panamai zászló alatt hajózó Kokuka Courageous.

link Forrás

A hírre az olajár 3-4 százalékkal szökött fel. A piac az Irán és az Egyesült Államok közötti viszony további elmérgesedésétől tart, ugyanis Irán azzal fenyegetőzik, hogy válaszul az amerikai embargóra, lezárják a Perzsa-öbölt az Ománi-öböltől elválasztó Hormuzi-szorost. Ezen a szoroson kel át a kuvaiti, a szaúdi, a bahreini, a katari és az Emirátusokban kitermelt olaj túlnyomó része, így a szoros lezárása súlyos következményekkel járna az olajpiacon. A szorost használó országok ráadásul Katart leszámítva az USA szoros szövetségesei, így Washington érdeke, hogy Irán semmiképp se válthassa be a fenyegetését.

Tankerhajók ellen korábban is történtek támadások a szoros térségében, és a szaúdi, valamint az amerikai kormány Iránt sejti ezek mögött, Teheránban azonban azt állítják, ők nem folyamodnának agresszióhoz, szerintük a támadások megrendezettek, az egész csak Irán ellen irányított provokáció.

A feltételezett támadásokról egyelőre nem tudni semmit, úgy hírlik, a Kokuka aknára futott, a Front Altairon pedig tűz ütött ki egy „felszíni támadás” miatt. Mindkét hajót evakuálták, a legénység közeli tankerek fedélzetén biztonságban van. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.