A szaúdi koronaherceg is Iránt vádolta meg a tankerek elleni támadással

külföld
2019 június 16., 06:09

A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalman először szólalt meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy másodszor is támadás ért tankereket az Ománi-öbölben. A szaúdi herceg egyértelműen Iránt gyanúsította meg a támadás végrehajtásával, és kijelentette, hogy nem fognak hezitálni, hogy fellépjenek az érdekeltségeiket érő fenyegetésekkel szemben, írja a Guardian

Mohammed bin Szalman, szaúdi koronaherceg
photo_camera Mohammed bin Szalman koronaherceg Fotó: STRINGER/AFP

Szalman vasárnap egy pánarab tévének beszélve elmondta, nem akarnak háborút a régióban, de meg fogják védeni az érdekeiket. Kitért arra is, hogy az irániak szerinte épp akkor támadtak rá a norvég és a japán tankerre, amikor a japán miniszterelnök Teheránban vendégeskedett, és ez is a tiszteletlenség jele. 

Irán korábban határozottan tagadta, hogy köze lenne az olajtankerek elleni támadásokhoz. A történtek hátteréről korábban részletesen is írtunk

Egy hónapon belül ez volt a második támadás a világ egyik legjelentősebb gazdasági folyosóján. A támadásért az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is Iránt okolta, ugyanakkor felvetette, hogy lehetségesnek tart tárgyalásokat a teheráni vezetéssel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.