Összejátszhatott a bíró az ügyészséggel Brazíliában, hogy eltávolítsák Bolsonaro legfőbb ellenfelét az útból

külföld
2019 június 17., 16:46
comments 82

Nagyon súlyos politikai botrány tört ki az elmúlt héten Brazíliában, miután az Intercept olyan Telegram-üzeneteket tett közzé, amelyek arra utalnak, hogy a korábbi, baloldali elnököt korrupcióért elítélő bíró tanácsokat adott az ügyészeknek, hogy hogyan befolyásolják a közhangulatot a per során.

Luiz Inacio Lula da Silva 2003 és 2010 között volt Brazília elnöke, tavaly áprilisban kezdte meg 9 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint a volt elnök 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újítatta fel Guarujá fürdőhelyen lévő lakását.

Moro és Bolsonaro
photo_camera Moro és Bolsonaro Fotó: GABRIELA BILO/Agência Estado

Az Intercept által közzétett üzenetváltások alapján a bíró, Sergio Moro azt tanácsolta a tárgyalások idején az ügyészcsapatnak, hogy adjanak ki közleményt, és mutassanak rá Lula vallomásában megbújó ellentmondásokra, hogy a baloldali politikus ne állíthassa be magát egy politikai vádemelés áldozataként. A bíró még abban is segített, hogy szerinte mit kellene kiemelniük. A lap szerint a felvételek egyértelműen megkérdőjelezik a Lulát elítélő bíró pártatlanságát.

Önmagában is erős sztori lenne, hogy egy bíró tanácsokat ad az ügyészségnek, hogyan keretezzenek a nyilvánosság előtt egy politikussal szembeni eljárást, de van ebben a történetben két szál, ami még jelentősebbé teszi a történteket.

Lula volt a legesélyesebb jelölt a tavalyi elnökválasztáson, kevéssel a szavazás előtt is azt mérték a közvélemény-kutatások, hogy simán nyert volna. Lulát hiába indította volna el a Munkáspárt, a bíróságok közbeléptek, és nem engedélyezték az elítélt politikus elnökjelöltségét. Többek között így nyílhatott meg az út a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro megválasztása felé, mivel a Munkáspárt Lula kiesése után csak egy jóval kevésbé ismert politikust tudott rajthoz állítani. 

A másik szál, hogy a Lula ügyét tárgyaló és az ügyészeknek üzeneteket küldő bíró, Moro azóta Brazília igazságügyi minisztere lett. Az Interceptre kikerülő üzeneteket alapján nemcsak Lula félreállításában adott tanácsokat az ügyészségnek, hanem 2014-ben indított, Autómosó néven elhíresült korrupciós és vesztegetési ügyben többször is stratégiai tanácsokkal, tippekkel és néha kritikus észrevételekkel segítette az ügyészcsapatot. 

Lula kevéssel börtönbe vonulása előtt, 2018-ban
photo_camera Lula kevéssel börtönbe vonulása előtt, 2018-ban Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

Ez volt az az eljárássorozat, amely alapjaiban rázta meg a brazil társadalmat, és amelyben befolyásos üzletemberek, politikusok és közvetítők sorát ítélték el, Moro pedig a korrupcióellenes harc hőse lett, akiről dicshimnuszokat zengett a sajtó. Miniszteri kinevezése így segített legitimálni Bolsonaro kormányát is, a szélsőjobboldali elnök pedig óriási, elődeihez képest jóval nagyobb hatalmat adott új igazságügyi minisztere kezébe. 

Moro a Reuters beszámolója szerint megkérdőjelezte az Intercept birtokába jutott felvételek hitelességét, és arról beszélt, hogy független szakértőknek kéne megvizsgálniuk azok valódiságát. 

Az Intercept azt állítja, hogy egy névtelen forrástól kapták meg az anyagokat, amelyekből például az is kiderül, az ügyészek hogyan próbálták akadályozni, hogy Lula beszélhessen újságírókkal a tavalyi választási kampány idején.

Az ügy eddigi fejleményeit a hétvégén egy negyedórás vlogbejegyzésben foglalta össze Glenn Greenwald, az Intercept szerkesztője. Greenwaldról elég jól lehet tudni, hogy szimpatizál Lulával; az NSA és a Snowden-ügyek nyilvánosságra hozásával világhírűvé vált újságíró évek óta Brazíliában él, és nemrég börtöninterjút is készített a lecsukott exelnökkel. 

link Forrás

Greenwald szerint az általuk eddig nyilvánosságra hozott anyagokból egyértelműen kiderül, hogy szó sem igaz abból, amit a korrupcióellenes ügyészség éveken át állított, hogy ők politikai meggyőződéstől mentesen, egyformán utaztak mindenkire. Idéz olyan csetbeszélgetést is, amelyben arról írnak a vádat képviselők, hogy imádkoznak azért, hogy ne térjen vissza a Munkáspárt. 

Lula ügyvédei természetesen azt nyilatkozták az Intercept anyagának publikálása után, hogy bizonyossá vált, amit mindvégig állítottak, és a volt elnököt politikai okokból ítélték el. 

Moro pénteken az Estado de S.Paulo című lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy nem aggódik amiatt, hogy Lula ellen hozott ítéletét megváltoztathatják az eset hatására, ugyanakkor a brazil ügyvédi kamara szakértői és egyes legfelsőbb bírák szerint  akár ez is bekövetkezhet. A kiszivárgott üzenetek hatására  Moro ellen fordultak olyan jobboldali lapok i , amelyek korábban nemzeti hősként kezelték a bírót, és most vezércikkekben üzenik meg, hogy senki sem állhat a törvények felett, és a miniszternek mennie kell.

Moro a pénteki interjújában amúgy már nem a felvételek hitelességét kérdőjelezte meg, egyszerűen csak arról beszélt, hogy semmiféle szabálytalan nem volt az üzeneteiben, Lula ügyében pedig abszolút pártatlanul, bármiféle külső befolyástól mentesen, kizárólag a bizonyítékok  hatására döntött. 

A botrány mindenesetre napról napra nagyobb Brazíliában, és az Intercept szerkesztői azt állítják, hogy rengeteg anyagot kaptak az üggyel kapcsolatban, több fájl érkezett hozzájuk, mint amennyi az NSA-ügyben, ezért újabb és újabb cikkeket ígérnek. 

Bolsonaro az első napokban nem szólalt meg az ügyben, de fia, Carlos már kiposztolta Twitterre, hogy Greenwald férje, David Miranda egy baloldali párt képviselője. A Bolsonaro-kormány egy másik tagja, Silvio Grimaldo pedig annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy az egyetlen dolog, ami pozitív az Interceptnél, az a HIV. 

link Forrás

Az ügyészség is adott már ki közleményt: bűncselekménynek nevezte az üzeneteket megszerző hacker tevékenységét, ami veszélybe is sodorta az ügyészeket. A közlemény szerint az üzenetek eredeti kontextusukból kiragadva félreértelmezhetők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.