Szijjártó: „Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban”

politika
2019 június 17., 10:53
comments 293

Sikertelen lesz globálisan az Európai Unió,ha „nem hajt végre hajtűkanyart migrációs politikájában”, ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége – mondta Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek luxembourgi ülésének szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ülésen főleg a közös kül- és biztonságpolitika hatékonyabbá tételéről és az EU globális stratégiájáról volt szó. Az utóbbiról azt mondta, a migrációs folyamatok menedzselése helyett azok megállítására lenne szükség, ellen kell állni minden olyan nyomásnak, ami Európa bevándorlókkal való elárasztásával járna.

Szijjártó sérelmezte, hogy rendkívül lassan halad a szabadkereskedelmi szerződések megkötése több fontos világgazdasági szereplővel, ami az EU-s versenyképesség romlásával jár. Szerinte a különböző „szocialista típusú gazdasági javaslatok”, például az adóharmonizációról és az adósság-közösségiesítésről szóló tervezetek elfogadása is akadályozná a versenyképesség erősödését. Azt mondta:

„Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban, ezért ellenük vagyunk. Mi sokat éltünk szocialista diktatúrában, és nem kívánjuk azt vissza.”

Azt mondta, az EU „külső és belső kioktatásai” nem vezetnek együttműködéshez vagy partnerséghez, így amennyiben ezek tovább folytatódnak, a kontinens sem versenyképes, sem biztonságos nem lesz. Azt mondta:

„Előbb-utóbb mindenkinek elege lesz abból, hogy Brüsszelből akarják megmondani, ki hogyan éljen a világ távoli pontjain.”

Szijjártó végül szólt azokról a törekvésekről is, amik szerint az EU-tagállamoknak át kellene térniük a minősített többségi döntéshozatalra a külpolitika terén. Azt mondta, ezt a magyar kormány minden létező fórumon ellenezni fogja, és ezzel nincs egyedül, mivel az egyhangú szavazás elengedhetetlen az európai egység érdekében.

Brüsszel számos esetben kettős mércét alkalmaz a harmadik országokkal, például Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, ugyanis éppen azok az államok kötik a legnagyobb üzleteket velük, amik a leghangosabban bírálják őket, illetve azokat, akik nem kritizálják előbbieket elég hangosan – mondta.

Kérdésre elmondta, hogy az amerikai Magnyitszkij-törvény EU-s változatának bevezetése „lopakodó módja” lenne a többségi döntéshozatal megteremtésének. Az EU-nak inkább a párbeszédre, konstruktivitásra kellene helyeznie a hangsúlyt, különösen mivel az ilyen szankciós rezsimek nagy része alapvetően sikertelen volt.

Szijjártó Péter és Alexander Schallenberg találkozója az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2019. június 17-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter találkozója az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2019. június 17-én. Fotó: Burger Zsolt/MTI/MTVA

Szijjártó Péter a külügyminiszteri ülés alkalmából kétoldalú tárgyalást folytatott holland és osztrák kollégájával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.