Elkezdtek hullani a fejek a legnagyobb svéd banknál, ahol évekig engedhették az oroszok gigantikus pénzmosását

A Swedbank azonnali hatállyal felfüggesztette az észt kirendeltségének két vezetőjét, miután egy belső vizsgálat a pénzmosás elleni szabályok megsértését mutatta ki. 

Svédország legrégebbi kereskedelmi bankja mögött viharos év áll, miután a bank is belekeveredett abba a pénzmosási botrányba, amely a Danske Banknál tört ki, és amely szerint a dán nagybank észt fiókjain keresztül 2007 és 2015 között 200 milliárd eurót moshattak tisztára oroszok. Erről tavaly részletesen beszámoltunk

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A Swedbank április végén ismerte el, hogy nem tették meg a szükséges lépéseket a pénzmosás elleni küzdelemben, és hétfő este a Reuters beszámolója szerint pedig bejelentették, hogy a vizsgálat zajlik tovább, de egyelőre felfüggesztették az észt kirendeltség igazgatóját, Robert Kittet, illetve pénzügyi igazgatóját, Vaiko Tammevalit. 

A bank részvényei a botrány kitörése óta nagyjából az értékük harmadát vesztették el, a bejelentés hatására további 1,5 százalékkal esett vissza az árfolyam. 

A Swedbankban szembeni legutóbbi vádat a svéd közmédia fogalmazta meg: friss riportjuk szerint a svéd bank az észt fiókjaiban 2010 és 2016 között évi 20 milliárd euró értékben hagyhatott jóvá tranzakciókat magas kockázatot jelentő, nem állampolgár ügyfeleknek, akik többsége orosz volt.