Elkezdtek hullani a fejek a legnagyobb svéd banknál, ahol évekig engedhették az oroszok gigantikus pénzmosását

2019 június 18., kedd 6:35
75

A Swedbank azonnali hatállyal felfüggesztette az észt kirendeltségének két vezetőjét, miután egy belső vizsgálat a pénzmosás elleni szabályok megsértését mutatta ki. 

Svédország legrégebbi kereskedelmi bankja mögött viharos év áll, miután a bank is belekeveredett abba a pénzmosási botrányba, amely a Danske Banknál tört ki, és amely szerint a dán nagybank észt fiókjain keresztül 2007 és 2015 között 200 milliárd eurót moshattak tisztára oroszok. Erről tavaly részletesen beszámoltunk

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A Swedbank április végén ismerte el, hogy nem tették meg a szükséges lépéseket a pénzmosás elleni küzdelemben, és hétfő este a Reuters beszámolója szerint pedig bejelentették, hogy a vizsgálat zajlik tovább, de egyelőre felfüggesztették az észt kirendeltség igazgatóját, Robert Kittet, illetve pénzügyi igazgatóját, Vaiko Tammevalit. 

A bank részvényei a botrány kitörése óta nagyjából az értékük harmadát vesztették el, a bejelentés hatására további 1,5 százalékkal esett vissza az árfolyam. 

A Swedbankban szembeni legutóbbi vádat a svéd közmédia fogalmazta meg: friss riportjuk szerint a svéd bank az észt fiókjaiban 2010 és 2016 között évi 20 milliárd euró értékben hagyhatott jóvá tranzakciókat magas kockázatot jelentő, nem állampolgár ügyfeleknek, akik többsége orosz volt. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt