Elkezdtek hullani a fejek a legnagyobb svéd banknál, ahol évekig engedhették az oroszok gigantikus pénzmosását

külföld
2019 június 18., 06:35
comments 75

A Swedbank azonnali hatállyal felfüggesztette az észt kirendeltségének két vezetőjét, miután egy belső vizsgálat a pénzmosás elleni szabályok megsértését mutatta ki. 

Svédország legrégebbi kereskedelmi bankja mögött viharos év áll, miután a bank is belekeveredett abba a pénzmosási botrányba, amely a Danske Banknál tört ki, és amely szerint a dán nagybank észt fiókjain keresztül 2007 és 2015 között 200 milliárd eurót moshattak tisztára oroszok. Erről tavaly részletesen beszámoltunk

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A Swedbank április végén ismerte el, hogy nem tették meg a szükséges lépéseket a pénzmosás elleni küzdelemben, és hétfő este a Reuters beszámolója szerint pedig bejelentették, hogy a vizsgálat zajlik tovább, de egyelőre felfüggesztették az észt kirendeltség igazgatóját, Robert Kittet, illetve pénzügyi igazgatóját, Vaiko Tammevalit. 

A bank részvényei a botrány kitörése óta nagyjából az értékük harmadát vesztették el, a bejelentés hatására további 1,5 százalékkal esett vissza az árfolyam. 

A Swedbankban szembeni legutóbbi vádat a svéd közmédia fogalmazta meg: friss riportjuk szerint a svéd bank az észt fiókjaiban 2010 és 2016 között évi 20 milliárd euró értékben hagyhatott jóvá tranzakciókat magas kockázatot jelentő, nem állampolgár ügyfeleknek, akik többsége orosz volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.