Elkezdtek hullani a fejek a legnagyobb svéd banknál, ahol évekig engedhették az oroszok gigantikus pénzmosását

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Swedbank azonnali hatállyal felfüggesztette az észt kirendeltségének két vezetőjét, miután egy belső vizsgálat a pénzmosás elleni szabályok megsértését mutatta ki. 

Svédország legrégebbi kereskedelmi bankja mögött viharos év áll, miután a bank is belekeveredett abba a pénzmosási botrányba, amely a Danske Banknál tört ki, és amely szerint a dán nagybank észt fiókjain keresztül 2007 és 2015 között 200 milliárd eurót moshattak tisztára oroszok. Erről tavaly részletesen beszámoltunk

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A Swedbank április végén ismerte el, hogy nem tették meg a szükséges lépéseket a pénzmosás elleni küzdelemben, és hétfő este a Reuters beszámolója szerint pedig bejelentették, hogy a vizsgálat zajlik tovább, de egyelőre felfüggesztették az észt kirendeltség igazgatóját, Robert Kittet, illetve pénzügyi igazgatóját, Vaiko Tammevalit. 

A bank részvényei a botrány kitörése óta nagyjából az értékük harmadát vesztették el, a bejelentés hatására további 1,5 százalékkal esett vissza az árfolyam. 

A Swedbankban szembeni legutóbbi vádat a svéd közmédia fogalmazta meg: friss riportjuk szerint a svéd bank az észt fiókjaiban 2010 és 2016 között évi 20 milliárd euró értékben hagyhatott jóvá tranzakciókat magas kockázatot jelentő, nem állampolgár ügyfeleknek, akik többsége orosz volt. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.