Harari szerint az EU nélkül kitörne a román-magyar háború

A izraeli sztártörténész a bukaresti előadása után a román Dilema Veche hetilapnak adott interjújában a Krónika szemléje szerint arról beszélt, hogy az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik. Majd hozzátette:

az emberek csak ritkán gondolnak békére, mivel azt közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg. Elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel. 

Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között.

Yuval Noah HarariFotó: botost/444.hu

Yuval Noah Harari májusban Budapesten, a CEU-n is tartott előadást, akkor a 444-nek adott interjújában arról bezsélt, hogy „az Európai Unió például az egyik legsikeresebb társadalmi kísérlet az emberiség történetében, amennyiben egy közösséggé formált 500 millió embert, akik egyébként különböző nyelvet beszélnek, köztük olyan országokat, amelyeknek hosszú időre visszamenő konfliktusaik és nagyon bonyolult viszonyaik vannak - mint Franciaország és Németország, vagy Magyarország és Románia -, és esetenként igen hatékonyan képesek együttműködni is.”