Harari szerint az EU nélkül kitörne a román-magyar háború

háború
2019 június 18., 12:32
comments 326

A izraeli sztártörténész a bukaresti előadása után a román Dilema Veche hetilapnak adott interjújában a Krónika szemléje szerint arról beszélt, hogy az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik. Majd hozzátette:

az emberek csak ritkán gondolnak békére, mivel azt közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg. Elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel. 

Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között.

photo_camera Yuval Noah Harari Fotó: botost/444.hu

Yuval Noah Harari májusban Budapesten, a CEU-n is tartott előadást, akkor a 444-nek adott interjújában arról bezsélt, hogy „az Európai Unió például az egyik legsikeresebb társadalmi kísérlet az emberiség történetében, amennyiben egy közösséggé formált 500 millió embert, akik egyébként különböző nyelvet beszélnek, köztük olyan országokat, amelyeknek hosszú időre visszamenő konfliktusaik és nagyon bonyolult viszonyaik vannak - mint Franciaország és Németország, vagy Magyarország és Románia -, és esetenként igen hatékonyan képesek együttműködni is.” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.