Orbánnal tárgyalt a boszniai szerbek vezetője, de csak a szerb sajtónak szóltak róla

Kétnapos magyarországi látogatásra érkezett Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina szerb részének elnöke. Dodikot a szerb nacionalizmus meghatározó alakjaként, és Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen szövetségeseként tartják számon Nyugaton. 2017-ben az USA szankciós listájára került, a daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Dodik nagy híve Radovan Karadzicnak, az életfogytiglani börtönre ítélt szerb hadúrnak is.  

Dodik hivatalosan a magyarországi szerb kisebbségi önkörmányzat vendégeként van itt, de kedden együtt ebédelt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és utána még sajtótájékoztatót is tartottak. 

Igaz, nem igyekeztek ezt magyar részről reklámozni: a sajtótájékoztatóra meghívót magyarországi szerkesztőségek tudomásunk szerint nem kaptak, és amikor külföldi hírügynökségek munkatársai érdeklődtek kedd reggel a kormánynál, azt a választ kapták, hogy nem lesz ilyen sajtótájékoztató. 

A kedd kora délutáni találkozóról nem számolt be az MTI, és nem számolt be a kormany.hu sem, Orbán Viktornak csak az etióp egyházi vezetőkkel tartott megbeszéléséről jelent meg beszámoló. Információink szerint Áder János is találkozott Dodikkal, de a köztársasági elnök nyilvános programjában sem szerepelt az eszmecsere.

Milorad Dodik és Orbán Viktor a szerb RTRS felvételén.Fotó: RTRS

Közben a szerb sajtó részletesen beszámolt a sajtótájékoztatójukról, és videófelvételt is közöltek, a szerb szinkron alatt egész jól hallatszanak Orbán Viktor szavai, amelyekkel megköszöni Dodik látogatását, és a kétoldalú együttműködés fejlesztését ígéri. A szerb sajtó szerint Szijjártó Péter is tárgyalt Dodikkal, de a magyar kormány erről sem számolt be. 

Nem hivatalos forrásból származó információink szerint a magyar politikusok arról győzködték Dodikot, hogy ne akadályozza teljesen a NATO és Bosznia-Hercegovina közeledését (a horvátok és a bosnyákok nyitnának a NATO felé, de ezt a szerbek blokkolják).

A szerb sajtó szerint 16 autóból álló konvojjal és államfőknek kijáró biztosítással érkezett Dodik Magyarországra. 

FRISSÍTÉS!

Cikkünk megjelenése után 40 perccel, a szerb sajtó által élőben adott sajtótájékoztató után több, mint két órával adott ki egy gyorshírt az MTI a találkozóról. Eszerint Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában közölte: megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni, egyúttal rögzítették, hogy Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával - a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati székhelye - is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.