Kiszivárgott hangfelvételeken ígéri meg Palkovics, hogy senki nem fenyegeti az Akadémia függetlenségét, és senki nem akarja elvenni tőlük a kutatóintézeteket

POLITIKA
2019 június 19., 12:57
comments 289

Szerda délután az Index két hangfelvételből közölt részleteket, amelyek a tavalyi év során, a Magyar Tudományos Akadémia tárgyalódelegációja és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László miniszter között zajlott találkozókon készültek. 

A felvételeken Palkovics arról beszél, hogy a kormány nem tervezi csonkítani az akadémia autonómiáját, nem akarja elvenni tőle a kutatóintézeteket, nem akarja befolyásolni, mit kutassanak az ott dolgozó tudósok, és egyáltalán, semmilyen nagyszabású átalakítást nem tervez. 

Azaz pontosan az ellenkezőjét annak, mint ami történt az elmúlt hónapokban. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a Corvinus Egyetem fenntartóváltásának legfrissebb fejleményérõl tartott sajtótájékoztatón, az egyetem konferenciatermében 2019. április 24-én
photo_camera Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a Corvinus Egyetem fenntartóváltásának legfrissebb fejleményérõl tartott sajtótájékoztatón, az egyetem konferenciatermében 2019. április 24-én Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az első felvétel rövidebb, de nagyjából minden benne van. Palkovics ennyit mond: 

„Nincs olyan szándék, hogy bárki az akadémia működési módját megváltoztassa; nem akarja megmondani a minisztérium a kutatóintézeteknek, hogy mivel foglalkozzanak, és nem akarja a kutatóintézetek irányítását átvenni, semmi ilyen szándék nincs.” 

A második, hosszabb, bő másfélperces felvételen Palkovics idéz egy két évvel ezelőtti megállapodást az akkor Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTA között, aztán arról beszél, hogy az egyeztetések során eltelt egy hónapban milyen félelmekkel találkozott, és ezeket jó lesz időben tisztázni. És sorolja: 

„A kormány nem akarja csökkenteni az MTA költségvetését, egészen biztosan nem akarja átvenni a kutatóintézeteket, sőt azt se akarja, hogy azok az egyetemhez kerüljenek, vagy valamilyen más formában működjenek. Azért nem akarja, mert ez az akadémia autonóm döntése, hogy ehogyan akarja menedzselni ezt a jövőben (...) és nem akarjuk, hogy a kutatóintézetek, ahogy az más országokban történt, az akadémiáról leválasztásra kerüljenek, azért nem, mert a magyar kormány az akadémia kutatóintézeteit értéknek tekinti.”

A felvételen hallható utolsó mondatban Palkovics elenged egy személyes megjegyzést: mégpedig azt, hogy tőle senkinek nem kell megvédenie se a tudományos akadémiát, se annak kutatóintézeteit. 

A valóság ezzel szemben az, hogy Palkovics László tavaly nyáron bejelentette, hogy minisztériumi költségvetés alá akarják rendelni az MTA kutatásainak finanszírozását, majd később kiderült, hogy a kormány teljesen elvenné az Akadémiától a kutatóintézeteit. Felmerült egyes kutatóintézetek átprofilozása és megszüntetése is. 

Palkovics később felfüggesztette az intézményrendszer finanszírozását, és csak a kutatók fizetését volt hajlandó kifizetni. A miniszter május elején azt nyilatkozta: „határozott szándéka a kormánynak”, hogy kivegye az MTA alól a kutatóintézeti hálózatot, és időközben be is nyújtották az átalakításról szóló törvény módosítását. 

A minisztérium reagált a hangfelvételek nyilvánosságra kerülésére. Azt írták, hogy az idézett mondatok még a tárgyalások elején hangzottak el, azóta pedig eredménytelen egyeztetések zajlottak, és közben mindkét fél elképzelései módosultak. 

Közölték továbbá, hogy az átalakítás mindenkinek jó lesz így: „a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja.” (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.