Az MTA vezetése soron kívüli beszámolót kér szobaügyben

politika
2019 június 24., 4:50
comments 382

Soron kívüli beszámolót kér az MTA vezetése a Sztakitól a szobával kapcsolatban - tudta meg az RTL Klub Híradója.

A szobaügy pénteken robbant ki, amikor a Ripost arról írt, kéjbarlangot rendeztek be az MTA egyik kutatóintézetében, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (Sztaki).

Másnap a Sztaki közölte, valóban létezett ilyen szoba, de az nem kéjbarlang volt, az intézmény jelenlegi vezetése pedig már fel is számolta azt.

A tiltakozó MTA-alkalmazottak által szervezett Akadémiai Dolgozók Fóruma értetlenül áll a „rekreációs szoba ügye” előtt. 

„Bár az egyes kutatóközpontok nagyon eltérő gazdálkodási modell szerint működnek, álláspontunk szerint minden esetben elfogadhatatlan az ilyen öncélú pénzköltés, különösen egy olyan hálózatban, ahol a kutatók átlagos bére alig éri el a nettó 190 ezer Ft-ot.

Az eset – csakúgy, mint a Palkovics miniszternek ugyanebben a kutatóközpontban éveken keresztül valós teljesítmény nélkül kifizetett magas bérezés – rávilágít arra, hogy szükség van az MTA kutatóhálózatának megújítására és az intézményrendszer demokratizálására” - írták közleményükben.

Szilágyi Emese, az Akadémiai Dolgozók Fórumának egyik alapítója az RTL Klubnak arról beszélt, még a 2012-es intézményi átalakítás előtt belső feszültség volt az akkori vezetők között, és úgy tudja, az egyik vezető akarta a másikat a szoba létesítésével és berendezésével felbosszantani. A szervezet szerint ugyan a kormánymédia most azért veszi elő az ügyet, mert nem tudják megindokolni, miért kell elvenni az MTA kutatóintézeteit, ettől még a szoba valóban elfogadhatatlan.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt