A Tesco valamiért a Julián-naptár szerint írta rá a szavatossági dátumot egy hamburgerszószra

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vasárnap rakta ki Twitterére Matthew Stock, egy brit felhasználó azt fényképet, amit  Tescóban vásárolt hamburgerszószról készített. A posztjába betagelte a vállalatot is, és aziránt érdeklődött, hogy hogyan lehetséges, hogy a termék szavatossági ideje 20140. 

A szósz egy nagyobb előrecsomagolt burgerpack része volt, melyben volt még két húspogácsa, két buci és két szelet sajt is. A posztra hamarosan válaszolt a Tesco egyik ügyfélszolgálatosa, aki maga sem értette, mi történik, ezért kérte Stockot, hogy fotózza be neki a termék vonalkódját is. Miután ez is megtörtént, a Tesco részéről Maggie visszaírt, hogy a brit áruházláncnál arra jutottak, hogy a lejárati dátumot a termékre a Julián-naptár számítása szerint írhatták rá, így pedig a 20140 valójában 2020. május 20-át jelöli a legtöbbek által használt Gergely-naptár szerint. 

Stock megrökönyödve kérdezett vissza, hogy most tényleg azt állítja-e a vállalat szóvivője, hogy rendben van egy ma már gyakorlatilag senki által nem használt naptárrendszer szerint megadni a szavatossági dátumokat, mire Maggie elismerte, hogy ez valóban furcsán hangzik, és hogy a cégvezetéshez fog fordulni további megerősítésért. 

Mint a Wikipedia írja, a julián (vagy juliánus) naptár egy Caius Iulius Caesar által – Róma alapítása után 709-ben (Kr. e. 45-ben) – bevezetett naptár, amely a már akkor is csaknem háromezer éve alkalmazott egyiptomi naptáron alapult, amely sokkal pontosabb és egyszerűbb volt más naptáraknál, így a rómainál is.Az új számítás már elég jól megközelítette az év valós hosszát, de 128 évenként mégis okozott egy napnyi eltérést. A lassú csúszás egyre nagyobb gondot okozott az egyházi ünnepek kapcsán, ezért került sor a XVI. században a Gergely-naptár bevezetésére. A katolikus országok gyorsabban, a protestánsok lassabban vették át az új számítási módot, egyes ortodox államok csak a XX. században fogadták el. (via Independent

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.