Az Euractiv brüsszeli forrása szerint a bolgár Krisztalina Georgieva lehet Orbán jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára

Folyik az Európai Parlament pártcsaládjaiban az Európai Bizottság következő elnökének keresése. Az már most látszik, hogy bár a Néppárté lett a legtöbb képviselői hely, nincs meg a többségük, a velük szövetségre lépő Macron-féle frakció viszont nem hajlandó Manfred Webert, a Néppárt jelöltjét elfogadni elnöknek, emiatt pedig már Merkellel is vitái voltak a francia elnöknek.

Az Euratctiv szerint felmerült a bolgár Krisztalina Georgieva neve is, aki az EU-párti jobboldali GERB, azaz Bojko Boriszov miniszterelnök pártjában kezdett politizálni, de volt a Világbank vezető közgazdásza, az Európai Bizottság alelnöke, és esélyes jelölt az ENSZ főtitkári posztjára is.

(DOMINICK REUTER / AFP)Fotó: DOMINICK REUTER

Az Euractiv forrása szerint azonban Georgievából azért nem lehet bizottsági elnök, mert ő „Orbán jelöltje”, ezen kívül nem volt vitáktól mentes bizottsági alelnöki pályafutása sem, kiderült ugyanis, hogy többször az Bizottság kontójára látogatott meg ENSZ-eseményeket azért, hogy a saját ENSZ főtitkári kinevezése mellett kampányoljon. A forrás szerint az is ellene szól, hogy olyan országból érkezik, ami sem a schengeni zónának sem az eurózónának nem tagja. (Euractiv)