Az Euractiv brüsszeli forrása szerint a bolgár Krisztalina Georgieva lehet Orbán jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Folyik az Európai Parlament pártcsaládjaiban az Európai Bizottság következő elnökének keresése. Az már most látszik, hogy bár a Néppárté lett a legtöbb képviselői hely, nincs meg a többségük, a velük szövetségre lépő Macron-féle frakció viszont nem hajlandó Manfred Webert, a Néppárt jelöltjét elfogadni elnöknek, emiatt pedig már Merkellel is vitái voltak a francia elnöknek.

Az Euratctiv szerint felmerült a bolgár Krisztalina Georgieva neve is, aki az EU-párti jobboldali GERB, azaz Bojko Boriszov miniszterelnök pártjában kezdett politizálni, de volt a Világbank vezető közgazdásza, az Európai Bizottság alelnöke, és esélyes jelölt az ENSZ főtitkári posztjára is.

(DOMINICK REUTER / AFP)Fotó: DOMINICK REUTER

Az Euractiv forrása szerint azonban Georgievából azért nem lehet bizottsági elnök, mert ő „Orbán jelöltje”, ezen kívül nem volt vitáktól mentes bizottsági alelnöki pályafutása sem, kiderült ugyanis, hogy többször az Bizottság kontójára látogatott meg ENSZ-eseményeket azért, hogy a saját ENSZ főtitkári kinevezése mellett kampányoljon. A forrás szerint az is ellene szól, hogy olyan országból érkezik, ami sem a schengeni zónának sem az eurózónának nem tagja. (Euractiv)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.