Párizs kitiltaná a belvárosából a turistabuszokat

2019 július 4., csütörtök 11:12
68

A tömegturizmusból fakadó kellemetlenségek orvoslása érdekében kitiltanák Párizs belvárosából a turistabuszokat, hogy sétálásra, kerékpározásra vagy a tömegközlekedési eszközök használatára sarkallják a francia főváros látogatóit.

Emmanuel Gregoire polgármester-helyettes a Le Parisien lapnak azt mondta: bár Párizsban korántsem olyan aggasztó a helyzet, mint a turistainvázió sújtotta Velencében vagy Barcelonában, a helyiek azért aggódnak a turistabuszok beáramlása miatt.

„Nem látjuk többé szívesen a turistabuszokat a város szívében”

– mondta Gregoire.

A párizsi forgalomban lépten-nyomon látni a legfőbb nevezetességek között ingázó emeletes buszokat és az Európa minden szegletéből érkező turistákat szállító olcsó távolsági autóbuszokat.

Turistabusz Párizsban 2019. június 7-én. Fotó: Maud Dupuy/Hans Lucas

Gregoire szerint Párizsban új, a buszforgalmat korlátozó szabályozás fog életbe lépni, továbbá parkolóhelyek kialakítását tervezik a városon kívül, hogy a turistabuszok többé ne hajtsanak be a központba.

A polgármester-helyettes szerint a turisták különböző környezetbarát megoldások közül válogathatnak (például bérelhető bicikli és elektromos roller), vagy használhatják a tömegközlekedést is. Az idegenvezetők többek között kerékpáros városvezetéssel vagy fülhallgatós sétákkal alkalmazkodhatnának a buszok kieséséhez.

Tavaly rekordot jelentő 50 millió turista érkezett Párizsba és a fővárost körülölelő Ile-de-France régióba. Franciaország a világ leglátogatottabb országa: tavaly rekordot jelentő 89,4 millióan keresték fel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt