A tiltakozásokra hivatkozva drágítottak 23 millióval a Városligetben

Budapest
2019 július 09., 11:36
comments 71

A Városligetben zajló építkezéseket vezénylő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. még 2017 májusában szerződött le a Galapagos Zoo Service nevű céggel az útban lévő fák átültetésére. A megállapodás értelmében a cégnek összesen 218 fát kellett volna átültetnie 232 millió forintért. 

De a szerződést most 23 millió forinttal megdrágították, mivel a kivitelező jelezte a  Városliget Zrt.-nek, hogy a ligetvédők tiltakozásai miatt a szerződésben rögzítettekhez képest eltérő módon kellett elvégezni a munkát, vagyis el kellett hárítani a tüntetések miatti munkavégzési akadályokat, valamint fokozott személy-, vagyon-, munka- illetve balesetvédelmi intézkedésekre volt szükség. 

Munkagépek a Liget Budapest Projektben megvalósuló új Néprajzi Múzeum építkezésén a Városliget melletti Ötvenhatosok terén
photo_camera Munkagépek a Liget Budapest Projektben megvalósuló új Néprajzi Múzeum építkezésén a Városliget melletti Ötvenhatosok terén Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A ligetvédők két éve azért próbálták megakadályozni, hogy építkezés miatt kiássák az ott álló öreg platánfák gyökereit, mert szerintük az ilyen öreg fáknál az átültetés valószínűleg a fák vesztét jelentené. 

A hirdetmény megjegyzi, hogy „a hivatkozott civil demonstráció – amelynek jövőbeli folytatódása sem zárható ki – olyan körülmény, amelynek bekövetkezését a Felek a Vállalkozási Keretszerződés megkötésekor, kellő gondossággal eljárva sem láthatták előre”. Pedig a ligetvédők tiltakozásai már 2016 tavaszán, vagyis a szerződés megkötése előtt egy évvel megkezdődtek a a beruházások ellen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.