Az EU rendkívüli költségvetési intézkedéseket fogadott el egy megállapodás nélküli brexit esetére

eu
2019 július 09., 10:42
comments 40

Az Európai Unió Tanácsa rendkívüli intézkedéseket fogadott el az unió 2019-es költségvetésének végrehajtására és finanszírozására vonatkozóan Nagy-Britannia EU-s tagságának megállapodás nélküli megszűnésének esetére – közölte a tanács.

Az intézkedések célja, hogy ne változzon a 2019-es EU-s költségvetés finanszírozásából az EU-ban maradó 27 tagállamra eső rész, és hogy mérsékeljék a brexitnek a finanszírozásra gyakorolt hatását, ami sok területet érinthet, köztük például a kutatást és a mezőgazdaságot.

Az intézkedés azt kívánja elkerülni, hogy az Egyesült Királyságban letelepedett emberek és szervezetek, illetve az EU-s pénzekből részesülő egyéb kedvezményezettek kárt szenvedjenek.

Az intézkedéseknek köszönhetően az EU továbbra is teljesíthet kifizetéseket az Egyesült Királyságban élő kedvezményezetteknek a kilépés időpontja előtt aláírt szerződések és meghozott határozatok alapján, amíg az Egyesült Királyság befizeti a megállapított hozzájárulását az EU 2019-es költségvetésébe.

Az Európai Parlament április 17-én egyetértését adta a rendkívüli helyzetre szóló kerethez.

Az uniós tagországok szakpolitikusai szerint a megállapodás nélküli brexit esete nem változtat azon az alapelven, hogy az EU-ban maradó 27 országnak és az Egyesült Királyságnak egyaránt teljesíteniük kell azokat a pénzügyi kötelezettségvállalásokat, amiket közösen tettek.

A rendkívüli helyzetre szóló keret értelmében az Egyesült Királyságnak írásban kell megerősítenie, hogy be fogja fizetni a 2019-es, elfogadott EU-s költségvetés finanszírozásához való hozzájárulását. Emellett továbbra is el kell fogadnia az EU-s programok és fellépések tekintetében szükséges kontrollokat és ellenőrzéseket, és teljesítenie kell az uniós költségvetésbe való első befizetést a kilépése utáni időszakra vonatkozóan.

Ezen kívül a rendkívüli intézkedések azt is lehetővé tennék, hogy az uniós tagállamokban letelepedett olyan kedvezményezettek, akiknek a támogathatósága az Egyesült Királyság uniós tagságának a függvénye, továbbra is részesülhessenek finanszírozásban, feltéve hogy a vonatkozó jogi szerződéseket és határozatokat az Egyesült Királyság kilépése előtt írták alá, illetve fogadták el.

A rendkívüli helyzetre szóló keret alkalmazása megszűnne, ha az Egyesült Királyság nem folytatná a befizetéseket, illetve ha a kontrollok és ellenőrzések végrehajtása terén jelentős hiányosságokra derülne fény – közölték.

Mindez nem érinti azt a megállapodás nélküli brexit esetén kötendő megállapodást, ami az EU és az Egyesült Királyság közötti pénzügyi elszámolásról rendelkezne, és aminek az Egyesült Királyság EU-s tagságából fakadó összes kölcsönös kötelezettségre ki kellene terjednie.

A brexittel foglalkozó április 11-i ülésén az Európai Tanács az Egyesült Királyság kérésére és vele egyetértésben október 31-ig meghosszabbította az Egyesült Királyság kilépésének határidejét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.