Franciaország kötelezné a Facebookot, hogy egy nap alatt tüntesse el a gyűlöletkeltő tartalmakat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kedden szigorú szabályozást fogadott el a francia alsóház a gyűlöletbeszéd megfékezése érdekében: a francia állam 24 órát adna a közösségi médiaszolgáltatóknak, hogy eltüntessék online felületeikről a gyűlölködő tartalmakat. 

Amennyiben ezt nem teszik meg, a jogszabály szövege szerint akár éves árbevételük 4 százalékát kitevő büntetéssel is sújthatóak lesznek. 

Emmanuel Macron az Elysée-palotában 2019. áprilisábanFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A javaslat most a szenátus elé kerül, és az őszi ülésszak első törvényei között fogadhatják majd el. 

A jogszabály az államfő Emmanuel Macron kezdeményezésére született meg, aki élharcosa a gyűlöletbeszéd korlátozásának a közösségi médiában.

Macron az antiszemitizmus elleni harc miatt is fontosnak tartja az intézkedést, de a márciusban Új-Zélandon történt terrortámadás óta különösen sürgeti a szabályozást

Az En Marche! egyik fekete képviselője, Laetitia Avia terjesztette az alsóház elé a törvényt, aki maga is rendszeres áldozata online zaklatásoknak.

A jogszabály arra biztatja a franciákat, hogy jelentsék majd a rasszista, szexista, homofób tartalmakat, vagy minden olyan szöveges és képi anyagot, amely alkalmas zaklatásra, uszításra, vagy terror elkövetésére buzdít. Ezeket jelzik majd az illetékes hatóság a közösségi médiaoldalak felé, akiknek 24 órájuk lesz intézkedni. 

A szabályozás hasonló a Németországban hatályoshoz. Németországban múlt héten 2,3 millió dolláros büntetést róttak ki a Facebookra, amiért kevesebb törvénysértő tartalomra vonatkozó panaszról adtak számot, mint amennyi valójában érkezett hozzájuk. 

Bár a törvényt a korlátlan szólásszabadság hívei kritizálják, az az alsóházon simán, 433-33-as arányban ment át. (Washington Post)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.