Nagy-Britanniában ősztől az iskolás fiúk is megkapják a HPV elleni védőoltást

Fotó: FRANK MAY/Picture-Alliance/AFP

Egészségügyi szakértők szerint csak Angliában 100 ezer rákos megbetegedést előznek meg azzal, hogy ősztől a fiatal fiúk is megkapják majd az ingyenes HPV elleni védőoltást az iskolákban. 

Nagy-Britanniában 2008 óta kaphatnak a 12 és 13 éves lányok ingyenes HPV-oltást az iskolában, szeptembertől viszont a velük egykorú fiatal fiúk is kapnak, illetve kaphatnak majd injekciót szülői beleegyezés mellett.

A HPV-vírus szexuális úton terjed, és a méhnyakrák mellett számos egyéb daganatos megbetegedés előidézője lehet, többek közt a fejet, a nyakat, a torkot, és a nemi szerveket érintő rákos betegségeket is okozhat. Utóbbiak már nem „csak” a lányokra, de fiúkra is veszélyesek.. 

A legsúlyosabb HPV-okozta betegség továbbra is a méhnyakrák: világszerte ez a negyedik leggyakoribb rák, amitől a nők szenvednek. 

2008 óta Nagy-Britanniában a beoltott korcsoportokban a megbetegedések száma 86 százalékkal esett vissza, és a kutatók szerint jó esély van rá, hogy néhány évtizeden belül a HPV okozta méhnyakrákos megbetegedések száma a nullához közelítsen az országban. 

A HPV elleni küzdelemben Ausztrália jár az élen. Ott 2007 óta kapnak védőoltást a lányok, és 2013 óta már a fiúkat is beoltják az iskolában. A terv szerint húsz év alatt teljesen kiirtják a HPV-vírus okozta rákos megbetegedéseket. 

A brit döntést Beate Kampmann virológus kutató-professzor,  a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója a  „nemek közötti egyenlőség diadalaként” értékelte a rák elleni küzdelemben. 

 A kutatók arra biztatják a szülőket, hogy egyezzenek bele az oltás beadásába, már az első alkalommal, mert minél korábban kapja meg a vakcinát a gyerek, annál biztosabb védelmet nyújt a vírus és a megbetegedés ellen.  

A magyar kormány is tervezi, hogy kiterjeszti a HPV-elleni védőoltásokat fiúkra is, de hivatalos bejelentés erről még nem történt. A magyar lányok 2014 óta kaphatnak védőoltást az iskolában. (Telegraph)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.