Nyomoz az olasz ügyészség Salviniék orosz támogatása miatt

A milánói ügyészség vizsgálatot indított korrupció gyanújával, miután már februárban arról írtak olasz lapok, hogy Vlagyimir Putyinhoz közeli orosz szereplők egy olajüzlet keretében ígértek komoly támogatást Matteo Salvini szélsőjobboldali pártjának. 

A vizsgálat már februárban megindult, de csak csütörtökön hozták ennek tényét nyilvánosságra: Milánó főügyésze, Francesco Greco arról beszélt az olasz hírügynökségnek, hogy jelenleg annak felderítése folyik, hogy történt-e bűncselekmény. 

A bejelentés időzítése nem lehet véletlen, ugyanis szerdán a Buzzfeed hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, melyen Salvini egyik közeli szövetségese egyeztet oroszokkal erről a tranzakcióról, melynek lényege a szélsőjobboldali Liga támogatása. Erről a találkozóról már év elején írt a L’Espresso, ezt erősítette meg most hangfelvétellel a Buzzfeed. 

Ha valóban történt kifizetés az oroszok részéről, az törvénysértés az olasz jog szerint, mivel az olasz pártok nem fogadhatnak el ekkora mértékű külföldi támogatást. Az eset miatt a Guardian már februárban kereste Salvini bizalmi emberét, a Moszkvába akkreditált Gianluca Savoinit, aki akkor fake news-ként értékelte a sztorit. Salvini szerdán jogi lépéseket helyezett kilátásba a cikkeket közlő lapokkal szemben. 

Az L’Espresso cikke is kitér arra, hogy azzal kapcsolatban nincs bizonyítékuk, hogy a megegyezésre tényleg sor került, de a vádak így is súlyos kérdéseket vetnek fel a szélsőjobboldali Liga és a Kreml kapcsolatáról. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.