Sokaknak a vasárnap este lett az új hétfő reggel

Az elmúlt pár évben egyre többet olvasni arról, hogy a digitális technológiák terjedésével hogyan kannibalizálta még inkább életünket a munkánk: mivel most már az életünk szinte minden pillanatában elérhetőek vagyunk és mivel hozzá is tudunk férni a munkánkhoz szükséges levelezésekhez, a magánélet és a munka határai nagyon elmosódtak. 

Ezt a jelenséget erősíti meg egy amerikai kutatás is, amiről most a Wall Street Journal számolt be: eszerint egyre több amerikai munkavállaló érzi úgy, hogy a vasárnap este lett az új hétfő reggel, azaz már vasárnap este idegeskedve ülnek le a levelezésük elé, hogy a másnapi teendőket elkezdjék előkészíteni vagy végiggondolni.

Fotó: Bean Creative/Image Source

A témával foglalkozó szakértők szerint ez pedig nagyban hozzájárulhat a kiégéshez, ahogy erre nemrég az Egészségügyi Világszervezet is rámutatott (erről akkor hosszabban is írtunk).

Mint a WSJ cikke megjegyzi, áprilisban egy chicagói egészségügyi központ végzett felmérést 2059, 23 és 38 év közötti felnőtt körében. Arra voltak kíváncsiak a kutatás során, hogy mennyire éreznek a munkavállalók nyomasztást, amiért az okostelefonoknak és alkalmazásoknak hála állandóan elérhetőek kell legyenek. És azt találták a felmérésben, hogy már pusztán annak az elvárásnak a gondolata, hogy egy alkalmazottnak hétvégente is rá kell néznie az üzeneteire, már szorongást és kellemetlen érzést keltett bennük. 

A Microsoft kutatói csapata pedig 2018-ban mérte fel több tízezer alkalmazott anonimizált levelezési adatait, és direkt összefüggést találtak aközött, minden egyes óra, amit egy vezető beosztásban lévő ember online töltött, 20 pernyi olyan többletmunkakánt jelentkezett a beosztottjainál, amit elvileg a munkaidejükön kívül végeztek el. 

A LindedIn szintén tavaly készített egy felmérést több mint ezer dolgozó felnőtt körében, és 80 százalékuk számolt be arról, hogy él át stresszt a munkája miatt vasárnap esténként. 

Az elmúlt pár évben több munkahelyen is megjelent szabályként, hogy mondjuk nyaralás során nem lehet hozzáférni a levelezéshez, vannak, akik szerint ilyen átmeneti megoldásokkal nem lehet érdemben tompítani azt a nyomást, amit a munkahelyünk és a digitális technológia párosa ró ránk. 

A kérdésre felfigyelt már a kortárs filozófia és társadalomelmélet is, a dél-koreai-német Byung-Chul Han épp témában írt esszéivel futott be óriási karriert, koncepciójával korábban részletesen is foglalkoztunk

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.