Szijjártó: Ideje új célokat kijelölni a magyar-kínai együttműködésben

POLITIKA
2019 július 12., 09:40
comments 97

Az elmúlt években kitűzött célokat végrehajtották, ezért ideje új célokat kijelölni a magyar-kínai együttműködésben – mondta Szijjártó Péter Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Vang Ji kínai külügyminisztert 2019. július 12-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Vang Ji kínai külügyminisztert 2019. július 12-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A külgazdasági és külügyminiszter a második kínai-magyar Egy övezet, egy út-munkacsoport ülésén a beszédében azt mondta: a munkacsoport első ülésén az infrastruktúra, a kereskedelem, a pénzügyi együttműködés és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztésére meghatározott célokat az elmúlt években végrehajtották.

Az eredmények között említette, hogy már két közvetlen légi járat köti össze a két országot, elérte a 4,5 milliárd dollárt a kínai cégek beruházásainak értéke Magyarországon, hét kínai vállalattal stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek, négyszeresére nőtt a kínai turisták száma, és elindult az első közös magyar-kínai egyetemi program. Mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában.

A külügyminiszter szerint most négy kérdésre kell összpontosítani:

  • további összeköttetések létrehozása,
  • a pénzügyi együttműködés fokozása,
  • a kereskedelem akadálymentesítése,
  • az emberi kapcsolatok erősítése.

Célként nevezte meg a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló hitelszerződés megkötését még az idén, új légi járatok létrehozását, újabb közös kínai-magyar egyetemi program elindítását, és annak lehetővé tételét, hogy kínai akkreditálású érettségit is lehessen tenni Magyarországon.

Azt mondta, két nagy kínai bank magyarországi letelepedést tűzött ki célként, ami javítja a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat.

Szijjártó Péter szerint még soha nem voltak olyan jók a magyar-kínai kapcsolatok, mint most. Magyarország négy éve írta alá az Egy övezet, egy út stratégia végrehajtásáról szóló megállapodást. Ez a keleti nyitás stratégiával együtt teljes mértékben szolgálja a magyar gazdasági érdekeket és az EU meg a tőle keletre eső eurázsiai térség együttműködését – mondta. Azóta a magyar-kínai államközi kapcsolatokat a legmagasabb szintre emelték – mondta Szijjártó.

Vang Ji kínai külügyminiszter azt mondta, a munkacsoport ülésén konkrét megoldásokat akarnak kidolgozni, amik biztosan javítják a kétoldalú kapcsolatokat. Az elmúlt öt évben kb. 150 ország írta alá az Egy övezet, egy út stratégiát, ami komoly és népszerű kezdeményezésnek bizonyult, és a partnerek közötti kereskedelmi kapcsolatok nagy mértékben erősödtek – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Vang Ji kínai külügyminisztert 2019. július 12-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Vang Ji kínai külügyminisztert 2019. július 12-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A kezdeményezés második konferenciáját idén tartották Kínában, ezen részt vett 38 állam- és kormányfő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő az egyik legnagyobb támogatója a kezdeményezésnek, 2015-ben Magyarország első EU-tagállamként írta alá a stratégiát. A kínai miniszter szerint az Egy övezet, egy út elindulása óta a magyar-kínai kapcsolatok a stratégiai partnerség szintjére emelkedtek, és folyamatosan dolgoznak az együttműködés bővítésén, ennek zászlóshajója a Budapest-Belgrád vasútvonal projektje. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.