68 embertől már visszavásárolta a fegyvereit az új-zélandi rendőrség

külföld
2019 július 13., 14:02
comments 69

Szombaton megkezdődött az új-zélandi kormány fegyvervisszavásárlási akciója Christchurch városban. Ennek lényege, hogy az emberek, akik legálisan tartanak fegyvert, beszolgáltatják ezeket a rendőrségnek, akik pedig pénzt fizetnek érte. Az akciót a christchurch-i terrortámadás után találták ki, ez volt az a terrorcselekmény, amelyben Brenton Tarrant, a fajgyűlölő terrorista március 15-én 51 embert ölt meg két mecsetben.

A christchurch-i rendőrség szerint eddig 68 ember szolgáltatta be a fegyverét, és 38,5 millió forintnyi új-zélandi dollárt fizettek ki értük.

Stuart Nash, a rendőrséget felügyelő miniszter szerint a fegyvervisszavásárlási program célja, hogy kivonják a forgalomból a legveszélyesebb sorozatlőfegyvereket, amilyet a muszlimellenes terrortámadás során is használt a merénylő.

Mike Johnson az új-zélandi Canterbury régió rendőrfőnöke szerint a program visszhangja pozitív, eddig összesen 903 fegyvertulajdonos regisztrált, és várhatóan összesen 1415 lőfegyvert vásárol majd vissza tőlük a rendőrség. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.