Német, osztrák és lengyel rektorok szólították fel Orbánékat, hogy vonják vissza az MTA-t szétverő törvényt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Közös közleményben aggódik a német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia a Magyar Tudományos Akadémiát átalakító törvény miatt, és felszólították a kormányt a módosítás visszavonására – írja a HVG.

A Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az Osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) szerint a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az MTA szabadságát és önállóságát, mert a kormány ellenőrzése alá vonják, ami sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg alkalmazott elveit. 

A változtatások aláássák a hagyományosan kiváló és nemzetközileg elismert magyarországi tudományos alapokat, és veszélyeztetik Magyarország erős kutatási partnerségeit Európában és világszerte. Szerintük egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket. Sajnálják, hogy a változtatások előkészítését nem előzte meg alapos egyeztetés az érintettekkel. (HVG)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.