Német, osztrák és lengyel rektorok szólították fel Orbánékat, hogy vonják vissza az MTA-t szétverő törvényt

TUDOMÁNY
2019 július 16., 12:41
comments 131

Közös közleményben aggódik a német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia a Magyar Tudományos Akadémiát átalakító törvény miatt, és felszólították a kormányt a módosítás visszavonására – írja a HVG.

A Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az Osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) szerint a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az MTA szabadságát és önállóságát, mert a kormány ellenőrzése alá vonják, ami sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg alkalmazott elveit.

A változtatások aláássák a hagyományosan kiváló és nemzetközileg elismert magyarországi tudományos alapokat, és veszélyeztetik Magyarország erős kutatási partnerségeit Európában és világszerte. Szerintük egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket. Sajnálják, hogy a változtatások előkészítését nem előzte meg alapos egyeztetés az érintettekkel. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.