Német, osztrák és lengyel rektorok szólították fel Orbánékat, hogy vonják vissza az MTA-t szétverő törvényt

2019 július 16., kedd 12:41
134

Közös közleményben aggódik a német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia a Magyar Tudományos Akadémiát átalakító törvény miatt, és felszólították a kormányt a módosítás visszavonására – írja a HVG.

A Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az Osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) szerint a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az MTA szabadságát és önállóságát, mert a kormány ellenőrzése alá vonják, ami sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg alkalmazott elveit.

A változtatások aláássák a hagyományosan kiváló és nemzetközileg elismert magyarországi tudományos alapokat, és veszélyeztetik Magyarország erős kutatási partnerségeit Európában és világszerte. Szerintük egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket. Sajnálják, hogy a változtatások előkészítését nem előzte meg alapos egyeztetés az érintettekkel. (HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt