Könnygáz, gumilövedékek, ismét tízezrek Hong Kong utcáin

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Újra nagyszabású tüntetés zajlik Hong Kongban: a Civil Human Rights Front jogvédő szervezet állítása szerint felhívásuk nyomán vasárnap több mint 400 ezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzanak a kiadatási törvény módosítása miatt. 

Hong Kongban június eleje óta zajlanak demonstrációk: június 9-én és 16-én is több mint 1 millió ember hallatta a hangját, miután Carrie Lam hongkongi kormányzó egy olyan módosítást nyújtott volna be a jogszabályhoz, amely alapján Kínának és Tavjannak is kiadhatnának gyanúsítottakat. A civilek attól tartanak, hogy Kína visszaélne a jogszabály módosításával, és tömegesen kérvényezne kiadatásokat korábbi ügyekben is. (Hong Kong városállam ugyan Kínához tartozik, de önálló közigazgatással rendelkezik.)

Az események az elmúlt hetekben eszkalálódtak, több összecsapásra sor került a tüntetők és a rendfenntartó erők között, és egy alkalommal a tömeg egy része behatolt a törvényhozás épületébe is, gumilövedékek és könnygáz bevetése is történt. Hiába közölte a kormányzó, hogy egyelőre felfüggeszti a jogszabály vitáját, (sőt „halottnak” nevezte a törvényt) a tüntetők most már Lam távozását, és a rendőri intézkedések illetve túlkapások kivizsgálását követelik. Peking erről hallani sem akar. 

A tüntetők kemény magja vasárnap több útszakaszon blokádokat állított fel. Voltak, akik a kínai képviselet épületéhez vonultak, összefirkálták, és megdobálták az épületet. Ismét sor került összecsapásokra a demonstrálók és a hatóságok között, könnygázpalackok is előkerültek.

A rendőrség szerint csak 130-140 ezren voltak az utcán, a szervezők 430 ezres számot emlegetnek. (Al Jazeera / MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.