Könnygáz, gumilövedékek, ismét tízezrek Hong Kong utcáin

külföld
2019 július 21., 17:12
comments 53

Újra nagyszabású tüntetés zajlik Hong Kongban: a Civil Human Rights Front jogvédő szervezet állítása szerint felhívásuk nyomán vasárnap több mint 400 ezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzanak a kiadatási törvény módosítása miatt.

Hong Kongban június eleje óta zajlanak demonstrációk: június 9-én és 16-én is több mint 1 millió ember hallatta a hangját, miután Carrie Lam hongkongi kormányzó egy olyan módosítást nyújtott volna be a jogszabályhoz, amely alapján Kínának és Tavjannak is kiadhatnának gyanúsítottakat. A civilek attól tartanak, hogy Kína visszaélne a jogszabály módosításával, és tömegesen kérvényezne kiadatásokat korábbi ügyekben is. (Hong Kong városállam ugyan Kínához tartozik, de önálló közigazgatással rendelkezik.)

Az események az elmúlt hetekben eszkalálódtak, több összecsapásra sor került a tüntetők és a rendfenntartó erők között, és egy alkalommal a tömeg egy része behatolt a törvényhozás épületébe is, gumilövedékek és könnygáz bevetése is történt. Hiába közölte a kormányzó, hogy egyelőre felfüggeszti a jogszabály vitáját, (sőt „halottnak” nevezte a törvényt) a tüntetők most már Lam távozását, és a rendőri intézkedések illetve túlkapások kivizsgálását követelik. Peking erről hallani sem akar.

A tüntetők kemény magja vasárnap több útszakaszon blokádokat állított fel. Voltak, akik a kínai képviselet épületéhez vonultak, összefirkálták, és megdobálták az épületet. Ismét sor került összecsapásokra a demonstrálók és a hatóságok között, könnygázpalackok is előkerültek.

A rendőrség szerint csak 130-140 ezren voltak az utcán, a szervezők 430 ezres számot emlegetnek. (Al Jazeera / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.