Meghackelték az orosz titkosszolgálatot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Eszközök a közösségi médiában fellelhető személyes adatok tömeges összegereblyézésére. Eszközök a felhasználók adatait rejtő Tor böngésző védelmének feltörésére. Eszközök az orosz internet leválasztására a világhálóról. Többek között ezek leírásai és specifikációi kerültek nyilvánosságra a hétvégén, miután egy magát Ov1Ru$-nak nevező hackercsoport feltörte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, vagyis a KGB-utód, a belbiztonsági feladatok mellett elektronikai hírszerzéssel is foglalkozó FSZB egyik külsős vállalkozójának, a SyTechnek a szervereit.

Az Ov1Ru$ egyrészt deface-elte a SyTech oldalát, vagyis eltávolított róla mindent, és egy gúnyosan mosolygó smiley-t rakott ki a helyükre. Illetve pár dokumentumot is, bizonyítandó, hogy hozzáfértek az adatbázisaikhoz.

A magát Ov1Ru$-nak nevező csoport egy ismertebb alakulatnak, a DigitalRevolutionnek adta át a megszerzett adatokat, amiket az több sajtóterméknek is megküldött.Fotó: Forbes screenshot

Zak Doffman, a Forbes kiberbiztonsági szakírója szerint a nyilvánosságra hozott 7,5 terabájtnyi adat nem a tartalma miatt megrázó: a benne foglaltakról már korábban is tudni lehetett, az orosz titkosszolgálat a hírek szerint már legalább 2012 óta dolgozik a felhasználóknak anonimitást garantáló Tor hálózat feltörésén, ahogy az anonimitásra törekvő felhasználók személyes adatainak feltárásán is.

Az orosz internet leválaszthatóságáról pedig még törvényt is hoztak, és már dolgoznak a saját doménnévrendszerük kidolgozásán is, hogy adott esetben - ha például véletlenül külső hatalmak próbálnák használhatatlanná tenni, vagy még inkább az orosz vezetés szeretné elzárni a hazai népességet a nagyvilág ártalmaitól - zökkenőmentesen leválaszthassák az orosz hálózatot a globális internetről.

Doffman szerint inkább a megszerzett adatok mennyisége, és különösen az adatok megszerzésének könnyűsége szembeötlő. Ez ugyanis újabb jelzés arról, hogy a titkosszolgálatok leggyengébb pontja a munkába bevont külső vállalkozó: ezt az amerikai titkosszolgálatok is megtapasztalhatták Edward Snowden árulásakor.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.