Meghackelték az orosz titkosszolgálatot

2019 július 23., kedd 2:31
134

Eszközök a közösségi médiában fellelhető személyes adatok tömeges összegereblyézésére. Eszközök a felhasználók adatait rejtő Tor böngésző védelmének feltörésére. Eszközök az orosz internet leválasztására a világhálóról. Többek között ezek leírásai és specifikációi kerültek nyilvánosságra a hétvégén, miután egy magát Ov1Ru$-nak nevező hackercsoport feltörte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, vagyis a KGB-utód, a belbiztonsági feladatok mellett elektronikai hírszerzéssel is foglalkozó FSZB egyik külsős vállalkozójának, a SyTechnek a szervereit.

Az Ov1Ru$ egyrészt deface-elte a SyTech oldalát, vagyis eltávolított róla mindent, és egy gúnyosan mosolygó smiley-t rakott ki a helyükre. Illetve pár dokumentumot is, bizonyítandó, hogy hozzáfértek az adatbázisaikhoz.

A magát Ov1Ru$-nak nevező csoport egy ismertebb alakulatnak, a DigitalRevolutionnek adta át a megszerzett adatokat, amiket az több sajtóterméknek is megküldött. Fotó: Forbes screenshot

Zak Doffman, a Forbes kiberbiztonsági szakírója szerint a nyilvánosságra hozott 7,5 terabájtnyi adat nem a tartalma miatt megrázó: a benne foglaltakról már korábban is tudni lehetett, az orosz titkosszolgálat a hírek szerint már legalább 2012 óta dolgozik a felhasználóknak anonimitást garantáló Tor hálózat feltörésén, ahogy az anonimitásra törekvő felhasználók személyes adatainak feltárásán is.

Az orosz internet leválaszthatóságáról pedig még törvényt is hoztak, és már dolgoznak a saját doménnévrendszerük kidolgozásán is, hogy adott esetben - ha például véletlenül külső hatalmak próbálnák használhatatlanná tenni, vagy még inkább az orosz vezetés szeretné elzárni a hazai népességet a nagyvilág ártalmaitól - zökkenőmentesen leválaszthassák az orosz hálózatot a globális internetről.

Doffman szerint inkább a megszerzett adatok mennyisége, és különösen az adatok megszerzésének könnyűsége szembeötlő. Ez ugyanis újabb jelzés arról, hogy a titkosszolgálatok leggyengébb pontja a munkába bevont külső vállalkozó: ezt az amerikai titkosszolgálatok is megtapasztalhatták Edward Snowden árulásakor.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt