Az EU a korrupciógyanús szektorok közé sorolta a futballt és a letelepedési kötvények körüli bizniszelést

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A professzionális futball is felkerült arra a listára, amin az EU a pénzmosás-gyanús iparágakat gyűjti: idén nemcsak a futball, de a vámmentes zónák, a nem bankok által üzemeltetett ATM-ek, sőt a letelepedési kötvények körüli üzletelést is hozzáadták, írja a Financial Times.

Brüsszel szerint a profi futball, a letelepedési kötvények és még sok más - összesen 47 - tevékenység „kitettsége a bűnözőknek” nagy, komoly pénzek forognak ezekben az iparágakban ellenőrizetlenül, ezért különleges figyelmet érdemelnek az EU korrupció elleni harcában.

A profi futballról azt állapította meg az Európai Bizottság, hogy a nagy és komplex szervezetek átláthatatlan működése könnyedén elfedik a kétes illetőségű pénzek mozgását.

Ilyen például, amikor feltűnően sokat keresnek játékosok vagy bírók, de vélhetően nem csak ők kapnak a fizetésükből. Belgiumban komoly botrány is lett, amikor fény derült erre a gyakorlatra, de gyaníthatóan nemcsak a belgák szenvednek ettől a jelenségtől.

Az EU azután kezdett el szigorúbban fellépni az európai pénzmosás legújabb formái ellen, hogy kiderült, egy észt illetve egy dán bank is érintettje volt Európa történetének egyik legnagyobb pénzmosási ügyének, amikor is európai pénzintézeteken keresztül kétszázmilliárd eurót folyattak át orosz forrásokból.

A Financial Times azt írja, hiába az EU rendelkezik a világ legszigorúbb szabályozásával, a szigor gyakorlatba ültetése meglehetőse gyenge lábakon áll, különösen a tagállamok közötti információcsere nem működik. 

A Bizottság szerdán, a bejelentéssel egyidőben hozta nyilvánosságra erről szóló jelentését, amelyet Valdis Dombrovskis az euróért felelős biztoshelyettes és Vera Jourova, az EU igazságügyi biztosa mutatott be. (FT)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.