Feltöltötték végre a 9/11-es terrortámadások áldozatainak kompenzációs alapját

külföld
2019 július 24., 04:34
comments 9
Manhattan déli csücske, előtérben a Szabadság szoborral 2001. szeptember 11-én délelőtt, a WTC ikertornyainak összeomlása után.
photo_camera Manhattan déli csücske, előtérben a Szabadság szoborral 2001. szeptember 11-én délelőtt, a WTC ikertornyainak összeomlása után. Fotó: HUBERT BOESL/dpa Picture-Alliance/AFP

Ritka nagy összhangban, 97:2 arányú szavazással mentette meg az amerikai szenátus a 9/11-es terrortámadás áldozatainak kompenzációs alapját. A terrortámadások után azonnal, 2001-ben létrehozott alap kifizetéseit 2006-ban terjesztették ki a terrortámadások utáni mentésben és káreltakarításban dolgozók orvosi költségeinek fedezésére is, de az elmúlt évben megnövekedett kárigények miatt úgy tűnt, hogy kifogyhat a pénzből - elvben 2020-ig volt biztosított a működése.

Az amerikai képviselőház már korábban megszavazta az alap kiterjesztését, a szenátus döntése után - a törvényt várhatóan Donald Trump is aláírja - elvben 2090-ig vállalta a törvényhozás az alap feltöltését.

A mentési munkákban mintegy 80000-en vettek részt, kitéve magukat mindenféle kockázatoknak, például a tartós egészségkárosodást okozó szennyező anyagoknak, mint amilyen a WTC-ben nagy mennyiségben felhalmozott azbeszt.

Az alapból 2001 után több mint hétmilliárd dollár kompenzációt fizettek a több mint 2880 halálos áldozat családjainak és 2680 sebesültnek. Számítások szerint a következő évtizedben tízmilliárd dollárt fizethetnek ki a túlélők és a mentésben résztvevők orvosi költségeire. 2018 szeptemberéig a statisztikák szerint több mint kétezer ember vesztette életét olyan betegségben, amit a terrortámadásokat követően szenvedett mérgezés okozott. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.