Feltöltötték végre a 9/11-es terrortámadások áldozatainak kompenzációs alapját

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Manhattan déli csücske, előtérben a Szabadság szoborral 2001. szeptember 11-én délelőtt, a WTC ikertornyainak összeomlása után.Fotó: HUBERT BOESL/dpa Picture-Alliance/AFP

Ritka nagy összhangban, 97:2 arányú szavazással mentette meg az amerikai szenátus a 9/11-es terrortámadás áldozatainak kompenzációs alapját. A terrortámadások után azonnal, 2001-ben létrehozott alap kifizetéseit 2006-ban terjesztették ki a terrortámadások utáni mentésben és káreltakarításban dolgozók orvosi költségeinek fedezésére is, de az elmúlt évben megnövekedett kárigények miatt úgy tűnt, hogy kifogyhat a pénzből - elvben 2020-ig volt biztosított a működése.

Az amerikai képviselőház már korábban megszavazta az alap kiterjesztését, a szenátus döntése után - a törvényt várhatóan Donald Trump is aláírja - elvben 2090-ig vállalta a törvényhozás az alap feltöltését.

A mentési munkákban mintegy 80000-en vettek részt, kitéve magukat mindenféle kockázatoknak, például a tartós egészségkárosodást okozó szennyező anyagoknak, mint amilyen a WTC-ben nagy mennyiségben felhalmozott azbeszt.

Az alapból 2001 után több mint hétmilliárd dollár kompenzációt fizettek a több mint 2880 halálos áldozat családjainak és 2680 sebesültnek. Számítások szerint a következő évtizedben tízmilliárd dollárt fizethetnek ki a túlélők és a mentésben résztvevők orvosi költségeire. 2018 szeptemberéig a statisztikák szerint több mint kétezer ember vesztette életét olyan betegségben, amit a terrortámadásokat követően szenvedett mérgezés okozott. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.