Világcsúccsal világbajnok lett Milák Kristóf 200 méter pillangón

sport
2019 július 24., 11:54
comments 226

Élete első világbajnoki aranyát nyerte a kvangdzsui úszó-vb-n Milák Kristóf. 200 méter pillangón győzött, világcsúccsal.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A 19 éves Milák a világranglista-vezetőjeként érkezett a világbajnokságra. A döntőbe is messze a legjobb idővel ( 1:52.96) jutott. Az elődöntő után azt mondta, hogy egy kicsit oda akarta tenni magát, de ő sem számított arra, hogy ennyire gyors lesz. De maradt még benne a döntőre, bőven, 1:50.73-mal világcsúcsot úszott. 78 századdal döntötte meg Michael Phelps 2009-es rekordját. A második Szeto több, mint három másodpercet kapott Miláktól. (A sérüléssel küzdő Kenderesi Tamás 8. lett.)

link Forrás

Ez a harmadik magyar aranyérem a mostani úszó világbajnokságon, Rasovszky Kristóf a nyílt vízi 5 kilométeres számban nyert, Hosszú Katinka 200 vegyesen (a fő száma, a 400 vegyes még hátra van). 

Miláknak már a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokságon is jó esélyei lettek volna a 200 pillangón, de a hazai vébén nem indulhatott kedvenc számában. Az akkor még csak 17 éves Milák ugyanis a hazai válogatóversenyek után úszott korosztályos világcsúcsot, amivel a felnőttek ranglistáján is azonnal második lett. De ez már késő volt, ebben a számban Cseh László és Kenderesi Tamás indulhatott Budapesten. Cseh második lett a dél-afrikai Chad le Clos mögött, Kenederesi 4. A budapesti világbajnokságon Milák a gyengébbik számában, 100 pillangón indulhatott, második lett. Nem véletlenül jegyezte meg a mostani előfutam után, hogy két éve vár erre a döntőre. 

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az érdi úszó Kvangzsúban is úszik még 100 méter pillangón, ott is legalább éremre számíthat. A fejlődése és a formája több, mint biztató az éppen egy év múlva kezdődő olimpia előtt. 

Milák óriási tehetség, nyert már ifjúsági Európa-bajnokságot és ifjúsági olimpiát, illetve junior világbajnokságot is. A felnőtteknél eddig Európa-bajnokságon győzött, tavaly, szintén 200 pillangón.

Nagycsoportos óvodásként kezdett úszni. Sokáig a hátúszás volt a legerősebb száma, aztán váltott pillangóra, de a gyors és mellúszás sem megy neki rosszul. Edzője, Selmeci Attila azt mondta róla az utánpótlás.hu-nak, hogy kiválóak az adottságai: „Hosszú kar, hosszú láb, magas, könnyű a fajsúlya, ráadásul olyan delfinlába van, amilyennel csak születni lehet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.