A kormány jövőre 327 milliárd forintot szán sportra

2019 július 25., csütörtök 14:25
123

A kormány a 2020-as költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sportra, ami négyszerese a 2010-es összegnek, míg az idei évhez képest 24 milliárdos többletet jelent – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint a kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, hiszen további területeket generál, például gazdaság, turizmus, ezért befektetésként tekint a sportra. Szabó Tünde azt mondta, idén közel 150 nemzetközi sporteseménynek ad otthont Magyarország, és emlékeztetett a legfrissebb döntésre, hogy 2017 után 2027-ben is vizes vb-t rendezhet a főváros.

Szabó szerint „nemcsak a rendezésekre lehetünk büszkék, mert a sporteredményeink is nagyszerűek”. „A mai sikeremberek közül az úszó Milák Kristóf 19, a vívó Siklósi Gergely 21, valamint utóbbi sporttársaként a vb-n nagyszerűen szerepelt Muhari Eszter 16 éves, azaz mindannyian benne vannak a 2013-ban indult sportágfejlesztési programban” – mondta.

Szabó Tünde beszélt a junior női kézilabda-válogatottról, ami házigazdaként a tavalyi vb-győzelem után idén az Európa-bajnokságot is megnyerte. „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó úton járunk, jó előjelekkel készülhetünk Tokióra” – mondta.

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Szerinte Budapest olyan főváros, ahol jól megfér egymással a sport és a kultúra. Büszkeség, hogy ilyen fővárosunk van, ezt példázza a jövő héten kezdődő Maccabi Játékok, melynek keretén belül a zsidó kultúrával is megismerkedhetnek az érdeklődők” – mondta, emlékeztetve arra, hogy az első magyar férfi és női olimpiai bajnok, Hajós Alfréd és Elek Ilona is zsidó származású volt.

„Budapest 2019-re elnyerte az Európa Sportfővárosa címet, és a rangos események sorában még előttünk áll a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokság, amelyet felújított pályán rendeznek. Szeptemberben szintén olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságnak ad otthon Budapest, augusztus 20-án pedig kezdődik a junior úszó vb, 23-án a röplabda Európa-bajnokság. Novemberben átadják új Puskás Ferenc Arénát, amely 2020-as labdarúgó Eb egyik helyszíne lesz” – sorolta.

Szabó Tünde a távolabbi események közül kiemelte a jövő évi Giro d'Italia Magyarországon rendezendő első három szakaszát és a 2022-es férfi kézilabda Eb-t meg a 2023-as atlétikai vb-t.

„A magyar sportdiplomácia sosem volt ennyire erős, a nemzetközi szövetségek szívesen adják nekünk a világversenyeket. A cél továbbra is az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk” – mondta. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt