Nem tárgyal a kormány új harci repülők beszerzéséről

POLITIKA
2019 július 26., 09:54
comments 150

Számos írásbeli kérdést tett fel Mesterházy Attila szocialista képviselő Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, a Gripenek állapotáról és új harci gépek beszerzéséről. 

Benkő Tibor válaszában így fogalmaz:

"(...) tájékoztatom, hogy a Magyar Honvédség hadrendjében szolgálatot teljesítő Gripen vadászrepülőgépek lízingelésre 2026-ig van érvényes szerződésünk és jelenleg nem folytatunk tárgyalásokat új eszközök, így a kérdésében említett F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzéséről sem."

Benkő Tibor honvédelmi miniszter interjút ad az MTI újságírójának a Honvédelmi Minisztériumban 2019. január 17-én.
photo_camera Benkő Tibor honvédelmi miniszter interjút ad az MTI újságírójának a Honvédelmi Minisztériumban 2019. január 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

David Cornstein amerikai nagykövet májusban a 444-nek még arra utalt, hogy szó lehet erről:

"Látogatást tettem Maróth úrral (Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos - szerk.) a Raytheon és a Lockheed Martin cégeknél, és azt hiszem nagyon meggyőző volt számára mindkettő, úgyhogy reménykedünk benne, hogy mindkét cégtől vásárol majd Magyarország fegyvereket."

A két említett cég közül a Lockheed Martin gyárt vadászgépeket, többek között az F-35-ösöket is. Mielőtt Donald Trump fogadta Orbán Viktort, a Direkt 36 is úgy értesült, hogy napirenden van harci repülők beszerzése a cégtől. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.