A francia mezőgazdasági miniszter szerint „teljesen bárgyú” Trump ötlete, hogy megadóztatja a francia borokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Teljesen bárgyúnak” nevezte Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter Donald Trump amerikai elnök friss fenyegetését, amiben az elnök azt mondta, ha a francia kormány valóban különadót vet ki a nagy amerikai internetes cégekre, azaz Google-re, az Amazonra, a Facebookra és az Apple-re (amik kezdőbetűiből a tervet GAFA-adónak is nevezik), akkor az Egyesült Államok válaszul megadóztatja a francia borok behozatalát.

A francia törvényhozás a közelmúltban fogadta el a 3 százalékos adóról szóló javaslatot, ami a Franciaországban tevékenykedő legnagyobb netes cégeket sújtaná. Ezek a cégek, melyek közül a Facebook, a Google és az Amazon szinte egyáltalán nem adózik Franciaországban, azonban többnyire amerikaiak, ezért is fáj Washingtonnak a terv, főleg úgy, hogy más OECD-tagok is hasonló adók kivetését tervezik. Macron elnök közben viszont megígérte, hogy azonnal elvetik az adó tervét, ha sikerülne valamilyen kompromisszumra jutni a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő OECD-n vagy legalább a G7-en belül a nagy netes cégek közös adóztatásáról, az amerikaiak azonban eddig erre sem igazán mutattak hajlandóságot.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kérte a washingtoni kormányt, hogy a kereskedelmi tarifák kérdését ne kössék a digitális adózáshoz, ez ugyanis két külön téma. Didier Guillaume agrárminiszter pedig azt mondta „Abszurd egy politikai és gazdasági vitában azt mondani, hogy ha ti megadóztatjátok a nagy internetes cégeket, én megadóztatom a bort.”

Trump amerikai újságíróknak azt mondta az ügyről, hogy bár ő nem iszik alkoholt, mindig is jobban szerette az amerikai borokat, mint a franciákat. ¯\_(ツ)_/¯ (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.