A francia mezőgazdasági miniszter szerint „teljesen bárgyú” Trump ötlete, hogy megadóztatja a francia borokat

2019 július 30., kedd 15:10
191

„Teljesen bárgyúnak” nevezte Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter Donald Trump amerikai elnök friss fenyegetését, amiben az elnök azt mondta, ha a francia kormány valóban különadót vet ki a nagy amerikai internetes cégekre, azaz Google-re, az Amazonra, a Facebookra és az Apple-re (amik kezdőbetűiből a tervet GAFA-adónak is nevezik), akkor az Egyesült Államok válaszul megadóztatja a francia borok behozatalát.

A francia törvényhozás a közelmúltban fogadta el a 3 százalékos adóról szóló javaslatot, ami a Franciaországban tevékenykedő legnagyobb netes cégeket sújtaná. Ezek a cégek, melyek közül a Facebook, a Google és az Amazon szinte egyáltalán nem adózik Franciaországban, azonban többnyire amerikaiak, ezért is fáj Washingtonnak a terv, főleg úgy, hogy más OECD-tagok is hasonló adók kivetését tervezik. Macron elnök közben viszont megígérte, hogy azonnal elvetik az adó tervét, ha sikerülne valamilyen kompromisszumra jutni a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő OECD-n vagy legalább a G7-en belül a nagy netes cégek közös adóztatásáról, az amerikaiak azonban eddig erre sem igazán mutattak hajlandóságot.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kérte a washingtoni kormányt, hogy a kereskedelmi tarifák kérdését ne kössék a digitális adózáshoz, ez ugyanis két külön téma. Didier Guillaume agrárminiszter pedig azt mondta „Abszurd egy politikai és gazdasági vitában azt mondani, hogy ha ti megadóztatjátok a nagy internetes cégeket, én megadóztatom a bort.”

Trump amerikai újságíróknak azt mondta az ügyről, hogy bár ő nem iszik alkoholt, mindig is jobban szerette az amerikai borokat, mint a franciákat. ¯\_(ツ)_/¯ (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt