A francia mezőgazdasági miniszter szerint „teljesen bárgyú” Trump ötlete, hogy megadóztatja a francia borokat

„Teljesen bárgyúnak” nevezte Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter Donald Trump amerikai elnök friss fenyegetését, amiben az elnök azt mondta, ha a francia kormány valóban különadót vet ki a nagy amerikai internetes cégekre, azaz Google-re, az Amazonra, a Facebookra és az Apple-re (amik kezdőbetűiből a tervet GAFA-adónak is nevezik), akkor az Egyesült Államok válaszul megadóztatja a francia borok behozatalát.

A francia törvényhozás a közelmúltban fogadta el a 3 százalékos adóról szóló javaslatot, ami a Franciaországban tevékenykedő legnagyobb netes cégeket sújtaná. Ezek a cégek, melyek közül a Facebook, a Google és az Amazon szinte egyáltalán nem adózik Franciaországban, azonban többnyire amerikaiak, ezért is fáj Washingtonnak a terv, főleg úgy, hogy más OECD-tagok is hasonló adók kivetését tervezik. Macron elnök közben viszont megígérte, hogy azonnal elvetik az adó tervét, ha sikerülne valamilyen kompromisszumra jutni a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő OECD-n vagy legalább a G7-en belül a nagy netes cégek közös adóztatásáról, az amerikaiak azonban eddig erre sem igazán mutattak hajlandóságot.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kérte a washingtoni kormányt, hogy a kereskedelmi tarifák kérdését ne kössék a digitális adózáshoz, ez ugyanis két külön téma. Didier Guillaume agrárminiszter pedig azt mondta „Abszurd egy politikai és gazdasági vitában azt mondani, hogy ha ti megadóztatjátok a nagy internetes cégeket, én megadóztatom a bort.”

Trump amerikai újságíróknak azt mondta az ügyről, hogy bár ő nem iszik alkoholt, mindig is jobban szerette az amerikai borokat, mint a franciákat. ¯\_(ツ)_/¯ (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.