Fekete katonalegyek hadseregével pusztítják el az élelmiszer-hulladékot egy kínai városban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Fekete katonalégy hadsereggel semmisítik meg az élelmiszer-hulladékot Kuangcsuban, a fehérjében gazdag rovart állati takarmányként hasznosítják, ürülékét trágyává alakítják.

Kb. 12 ezer m2-nyi területen állított fel tenyészmedencéket a dél-kínai város Baijun kerületében lévő üzemében az Outreach Environmental Technologies nevű kínai cég. A bennük lévő giliszták a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárvái, amik képesek 1 nap megenni a környékbeli éttermekből és kantinokból érkező 50 tonna élelmiszer-hulladékot Hszu Szong, a cég igazgatója szerint. Azt mondta:

„10 kg légypetéből kikelt lárva kb. 100 tonna élelmiszer-hulladékot fogyaszt el 6-8 nap alatt”, a rovarokból később 15 tonna magas fehérjetartalmú állati takarmányt készítenek, a lárvák ürülékét trágyává alakítják, amit a kb. 100 km-re fekvő banánültetvényen használnak fel.

Fekete katonalégy (Hermetia illucens)Fotó: Judy Gallagher/Flickr/Wikipedia

Csao Csi-lin, a kerület városgazdálkodási irodájának tudományos kutatója elmondta, hogy a fekete katonalégy projektet 2016-ban indították el, hogy segítsék az egyre nagyobb problémát okozó hulladék megsemmisítést. „Előtte elégettük, elástuk, vagy állatokkal etettük meg a konyhai hulladékot, ami környezetszennyezést, élelmiszer-biztonsági problémákat okozhat – mondta.

Most Hszu gyárába szállítják, és fehérjévé alakítják át a fekete katonalégy hadsereg segítségével.

Ma már nem csak Kuangcsuban használnak fekete katonalegyet a hulladékfeldolgozásban, Kuangtung tartomány más városai is követték a példát.

Kínai kutatók kísérleteznek csótányokkal, földi gilisztákkal és más állatokkal, hogy fenntartható módon kezeljék az élelmiszer-hulladékot.

Hszu vállalkozása most azzal is próbálkozik, hogy olajat vonjon ki a fekete katonalégy lárváiból, hogy baktériumellenes hatóanyagot készítsenek. A rovarokat fel lehet használni a kozmetikai iparban és más termékekben is. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.