A rendőrség már a tüntetés kezdete előtt nekiállt őrizetbe venni a moszkvai fiatalokat, legalább 800-at elvittek

Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

828 embert - köztük újságírókat - vett őrizetbe az orosz rendőrség egy újabb engedély nélküli tüntetés során Moszkvában szombaton - számolt be az OVD-Info független megfigyelőcsoport. 

Az akció résztvevői szabad választásokat követeltek és az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok - arra hivatkozva, hogy a támogató aláírások egy része hamis - elutasították több tucatnyi ellenzéki és független jelöltaspiráns bejegyzését a negyvenöt fős fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. 

A tüntetéshullám egyik vezéralakját, a választásból kizárt Ljubov Szobolt egy taxiból szedték ki a rendőrök. A rendőrség mindössze néhány perccel a demonstráció kezdetét követően elkezdte kiszorítani a tüntetőket a Moszkva központjában található gyülekezési pontról, és a letartóztatásoknak is nekilátott.

Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP
Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

A szervezők egy részét már a múlt heti tüntetéseken előállították, amikor 1400 embert vittek el a hatóságok, és azóta többek ellen többéves letöltendő börtönbüntetéssel fenyegető eljárásokat indítottak. 

A tiltakozások erejét éppen az adja, hogy többezer - nagyrészt fiatal - moszkvai mindezek ellenére is hajlandó részt venni rajtuk.

Akkor is, ha tudják, hogy a letartóztatások mellett rendőri erőszak is vár rájuk, mint például erre gumibottal ütlegelt, megrugdosott biciklisre.

Ugyancsak szombaton kétezren tüntettek Szentpétervárott, támogatásukról biztosítva moszkvai társaikat - írta a fontanka.ru helyi hírportál. 

Eközben az orosz nyomozóbizottság bejelentette, hogy pénzmosás vádjával büntetőeljárást indítottak a tüntetéssorozatot meghirdető, a börtönben saját állítása szerint megmérgezett Alekszej Navalnij alapítványa ellen. (Moscow Times, Reuters, MTI)