Már a tüntetés előtt letartóztatták az orosz ellenzék egyik vezérét

külföld
2019 augusztus 03., 11:48
comments 68
photo_camera Ljubov Szobol orosz ellenzéki vezetőt már azelőtt őrizetbe vették, hogy egyáltalán eljuthatott volna a tüntetésre. Fotó: Dmitry Serebryakov/AP

A jelek szerint Moszkvában már azelőtt őrizetbe veszik a demonstrálókat, hogy egyáltalán demonstrálhatnának. A Reuters jelentése szerint a moszkvai rendőrök már a szombatra tervezett tüntetés előtt őrizetbe vették az orosz ellenzék egyik vezérét, Ljubov Szobolt, aki támogatóival együtt a szabad választásokért akart tüntetni.

Moszkvában újra ezrek készültek demonstrálni amiatt, hogy a helyi választási bizottság gyakorlatilag minden függetlenként indulni akaró ellenzéki ajánlásait érvénytelenítette, megakadályozva ezzel indulásukat az őszi önkormányzati választásokon.

Emiatt már a múlt héten is tüntetéseket tartottak, amiket a hatóságok előzetesen betiltottak. Így aznap több mint ezer embert vettek őrizetbe Moszkva utcáin - köztük szimpla járókelőket is. A szovjet idők óta nem volt ilyen tömeges őrizetbe vétel.

photo_camera Ljubov Szobol, az éhségsztrájkoló ellenzéki vezér éppen a szombati moszkvai tüntetésre indult, amikor a rendőrök kirángatták taxijából. Fotó: Dmitry Serebryakov/AP

Szobol amúgy jelenleg éhségsztrájkol is. A rendőrök akkor vették őrizetbe, amikor taxiba szállt, hogy elinduljon a tüntetésre, írja a Reuters.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.