Már a tüntetés előtt letartóztatták az orosz ellenzék egyik vezérét

Ljubov Szobol orosz ellenzéki vezetőt már azelőtt őrizetbe vették, hogy egyáltalán eljuthatott volna a tüntetésre.Fotó: Dmitry Serebryakov/AP

A jelek szerint Moszkvában már azelőtt őrizetbe veszik a demonstrálókat, hogy egyáltalán demonstrálhatnának. A Reuters jelentése szerint a moszkvai rendőrök már a szombatra tervezett tüntetés előtt őrizetbe vették az orosz ellenzék egyik vezérét, Ljubov Szobolt, aki támogatóival együtt a szabad választásokért akart tüntetni.

Moszkvában újra ezrek készültek demonstrálni amiatt, hogy a helyi választási bizottság gyakorlatilag minden függetlenként indulni akaró ellenzéki ajánlásait érvénytelenítette, megakadályozva ezzel indulásukat az őszi önkormányzati választásokon.

Emiatt már a múlt héten is tüntetéseket tartottak, amiket a hatóságok előzetesen betiltottak. Így aznap több mint ezer embert vettek őrizetbe Moszkva utcáin - köztük szimpla járókelőket is. A szovjet idők óta nem volt ilyen tömeges őrizetbe vétel.

Ljubov Szobol, az éhségsztrájkoló ellenzéki vezér éppen a szombati moszkvai tüntetésre indult, amikor a rendőrök kirángatták taxijából.Fotó: Dmitry Serebryakov/AP

Szobol amúgy jelenleg éhségsztrájkol is. A rendőrök akkor vették őrizetbe, amikor taxiba szállt, hogy elinduljon a tüntetésre, írja a Reuters.