Már a tüntetés előtt letartóztatták az orosz ellenzék egyik vezérét

Ljubov Szobol orosz ellenzéki vezetőt már azelőtt őrizetbe vették, hogy egyáltalán eljuthatott volna a tüntetésre.Fotó: Dmitry Serebryakov/AP

A jelek szerint Moszkvában már azelőtt őrizetbe veszik a demonstrálókat, hogy egyáltalán demonstrálhatnának. A Reuters jelentése szerint a moszkvai rendőrök már a szombatra tervezett tüntetés előtt őrizetbe vették az orosz ellenzék egyik vezérét, Ljubov Szobolt, aki támogatóival együtt a szabad választásokért akart tüntetni.

Moszkvában újra ezrek készültek demonstrálni amiatt, hogy a helyi választási bizottság gyakorlatilag minden függetlenként indulni akaró ellenzéki ajánlásait érvénytelenítette, megakadályozva ezzel indulásukat az őszi önkormányzati választásokon.

Emiatt már a múlt héten is tüntetéseket tartottak, amiket a hatóságok előzetesen betiltottak. Így aznap több mint ezer embert vettek őrizetbe Moszkva utcáin - köztük szimpla járókelőket is. A szovjet idők óta nem volt ilyen tömeges őrizetbe vétel.

Ljubov Szobol, az éhségsztrájkoló ellenzéki vezér éppen a szombati moszkvai tüntetésre indult, amikor a rendőrök kirángatták taxijából.Fotó: Dmitry Serebryakov/AP

Szobol amúgy jelenleg éhségsztrájkol is. A rendőrök akkor vették őrizetbe, amikor taxiba szállt, hogy elinduljon a tüntetésre, írja a Reuters.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.