Az akadémiai kutatóhálózatok új vezetője uszítással vádolta azokat, akik ellenezték a kinevezését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az MTA-tól elvett kutatóhálózatokat összefogó intézmény csütörtökön kinevezett vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjúban szólt vissza az Akadémiai Dolgozók Fórumának, ami korábban azt nyilatkozta: elismert tudós nem vállalja el a kormányzati befolyás alá vont Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetését. Maróth Miklós róluk azt mondta: „az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató, annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet”.

De a kutatóhálózatok új vezetője szóba hozta azokat is, akik amiatt bírálták Lovász László MTA-elnököt, amiért elfogadta az új helyzetet. Maróth szerint „akik a jövőért aggódva azt várják el az Akadémia elnökétől, hogy partizánháborúba kezdjen, a tudomány legfőbb károkozói. Lovász elnök úr felelősségteljesen és helyesen járt el. Csak felelőtlen elemek folytatják az uszítást, jobb lenne, ha inkább magukba néznének, és felismernék saját szerepüket a történet alakulásában”.

Orbán Viktor miniszterelnök és Maróth Miklós az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete épületének avatásánFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Elmondta azt is, hogy „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni”. 

Hozzátette, hogy Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg.Maróth egyébként nem tart a fiatal kutatók tömeges kivándorlásától. Személy szerint egyébként támogatja a külföldi tapasztalatszerzést, sőt, minden érintettet erre buzdít, csak „utána jöjjenek haza, folytassák itthon a kutatást”. 

Maróth Miklós ismert klasszika-filológus, egyben régóta a Fidesz értelmiségi holdudvarának tagja. Korábban volt a Pázmány bölcsészkarának dékánja, illetve 2014-ig az MTA alelnöke is. Ekkor elindult az elnöki tisztségért, de végül Lovászt választották meg. A sajtóban emlegették már Orbán Viktor barátjaként is, így merülhetett fel a neve 2015-ben mint lehetséges köztársasági elnök. Orientalistaként a migránsozó kampány beindulása óta gyakori szereplője a kormánypárti médiának, ahol rendre elmondhatja, „lehetetlen a muszlimok integrálása”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.