Általános sztrájkot hirdettek a hongkongi tüntetők, barikádokat emeltek az utakon

külföld
2019 augusztus 05., 03:21
comments 75
Carrie Lam
photo_camera Carrie Lam érkezik a sajtótájékoztatóra Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Továbbra sem mond le Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az „egy ország, két rendszer” elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására. 

Lam sajtótájékoztatójával egyidőben a tüntetők általános sztrájkra szólították fel a lakosságot. 

Felhívásuk után hétfő kora reggeltől a közlekedést megbénító akciókba kezdtek, egyebek mellett különféle tárgyakkal, például tűzoltókészülékekkel akadályozták a vonatajtók zárását és barikádokat építettek az autóutakon. Az egyik ilyennél történt, hogy egy autó áthajtott az éppen csak félreugrani tudó tüntetők között, az első hírek szerint egy ember megsérült.

link Forrás

A hongkongi repülőtér eddig több mint 200 járatot törölt, miután a légiirányítók közül szokatlanul sokan jelentettek váratlanul beteget - írja a SCMP. Helyi idő szerint reggel 9 órától a repülőtérre közlekedő gyorsvonat közlekedését felfüggesztették csaknem két órára, ezzel jelentősen megzavarva nyolc másik vonat közlekedését is. 

A hongkongi kormányzó hangsúlyozta: a hasonló akciók nagyon nehéz helyzetbe hozzák a várost. Hozzátette: a kormányzat elkötelezett a rend fenntartása és a bizalom helyreállítása iránt. Lam arra kérte a tiltakozókat, gondolják végig, vajon nem 7 millió ember jólétével játszadoznak-e. 

Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter azt mondta: a város nehéz gazdasági helyzettel néz szembe a kínai-amerikai kereskedelmi háború és a belső instabilitás miatt. Júliusban az eladások 6,7 százalékkal estek vissza a júniusi mutatókhoz képest - ismertette. Ma reggel a tőzsde is érzékenyen reagált.

A kiadatási törvény többszázezres tüntetések sorozatát kiváltó módosítását a hongkongi kormányzójúlius 9-én „halottnak” nyilvánította, de nem vonta vissza. A tervezet lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. 

A tüntetések egyik legfontosabb témája a hatósági erőszak, amely miatt a kormányzó bevezeti a napi rendőrségi tájékoztatókat
photo_camera A tüntetések egyik legfontosabb témája a hatósági erőszak, amely miatt a kormányzó bevezeti a napi rendőrségi tájékoztatókat Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A tiltakozók - a tervezet teljes visszavonása mellett - már egyebek mellett Carrie Lam lemondását, valamint a tüntetők elleni rendőri intézkedések kivizsgálását is követelik. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyelte, miként nőtt Peking befolyása a városban. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.