Általános sztrájkot hirdettek a hongkongi tüntetők, barikádokat emeltek az utakon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Carrie Lam érkezik a sajtótájékoztatóraFotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Továbbra sem mond le Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az „egy ország, két rendszer” elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására. 

Lam sajtótájékoztatójával egyidőben a tüntetők általános sztrájkra szólították fel a lakosságot. 

Felhívásuk után hétfő kora reggeltől a közlekedést megbénító akciókba kezdtek, egyebek mellett különféle tárgyakkal, például tűzoltókészülékekkel akadályozták a vonatajtók zárását és barikádokat építettek az autóutakon. Az egyik ilyennél történt, hogy egy autó áthajtott az éppen csak félreugrani tudó tüntetők között, az első hírek szerint egy ember megsérült.

A hongkongi repülőtér eddig több mint 200 járatot törölt, miután a légiirányítók közül szokatlanul sokan jelentettek váratlanul beteget - írja a SCMP. Helyi idő szerint reggel 9 órától a repülőtérre közlekedő gyorsvonat közlekedését felfüggesztették csaknem két órára, ezzel jelentősen megzavarva nyolc másik vonat közlekedését is. 

A hongkongi kormányzó hangsúlyozta: a hasonló akciók nagyon nehéz helyzetbe hozzák a várost. Hozzátette: a kormányzat elkötelezett a rend fenntartása és a bizalom helyreállítása iránt. Lam arra kérte a tiltakozókat, gondolják végig, vajon nem 7 millió ember jólétével játszadoznak-e. 

Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter azt mondta: a város nehéz gazdasági helyzettel néz szembe a kínai-amerikai kereskedelmi háború és a belső instabilitás miatt. Júliusban az eladások 6,7 százalékkal estek vissza a júniusi mutatókhoz képest - ismertette. Ma reggel a tőzsde is érzékenyen reagált.

A kiadatási törvény többszázezres tüntetések sorozatát kiváltó módosítását a hongkongi kormányzójúlius 9-én „halottnak” nyilvánította, de nem vonta vissza. A tervezet lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. 

A tüntetések egyik legfontosabb témája a hatósági erőszak, amely miatt a kormányzó bevezeti a napi rendőrségi tájékoztatókatFotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A tiltakozók - a tervezet teljes visszavonása mellett - már egyebek mellett Carrie Lam lemondását, valamint a tüntetők elleni rendőri intézkedések kivizsgálását is követelik. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyelte, miként nőtt Peking befolyása a városban. (Guardian, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.