Általános sztrájkot hirdettek a hongkongi tüntetők, barikádokat emeltek az utakon

Carrie Lam érkezik a sajtótájékoztatóraFotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Továbbra sem mond le Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az „egy ország, két rendszer” elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására. 

Lam sajtótájékoztatójával egyidőben a tüntetők általános sztrájkra szólították fel a lakosságot. 

Felhívásuk után hétfő kora reggeltől a közlekedést megbénító akciókba kezdtek, egyebek mellett különféle tárgyakkal, például tűzoltókészülékekkel akadályozták a vonatajtók zárását és barikádokat építettek az autóutakon. Az egyik ilyennél történt, hogy egy autó áthajtott az éppen csak félreugrani tudó tüntetők között, az első hírek szerint egy ember megsérült.

A hongkongi repülőtér eddig több mint 200 járatot törölt, miután a légiirányítók közül szokatlanul sokan jelentettek váratlanul beteget - írja a SCMP. Helyi idő szerint reggel 9 órától a repülőtérre közlekedő gyorsvonat közlekedését felfüggesztették csaknem két órára, ezzel jelentősen megzavarva nyolc másik vonat közlekedését is. 

A hongkongi kormányzó hangsúlyozta: a hasonló akciók nagyon nehéz helyzetbe hozzák a várost. Hozzátette: a kormányzat elkötelezett a rend fenntartása és a bizalom helyreállítása iránt. Lam arra kérte a tiltakozókat, gondolják végig, vajon nem 7 millió ember jólétével játszadoznak-e. 

Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter azt mondta: a város nehéz gazdasági helyzettel néz szembe a kínai-amerikai kereskedelmi háború és a belső instabilitás miatt. Júliusban az eladások 6,7 százalékkal estek vissza a júniusi mutatókhoz képest - ismertette. Ma reggel a tőzsde is érzékenyen reagált.

A kiadatási törvény többszázezres tüntetések sorozatát kiváltó módosítását a hongkongi kormányzójúlius 9-én „halottnak” nyilvánította, de nem vonta vissza. A tervezet lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. 

A tüntetések egyik legfontosabb témája a hatósági erőszak, amely miatt a kormányzó bevezeti a napi rendőrségi tájékoztatókatFotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A tiltakozók - a tervezet teljes visszavonása mellett - már egyebek mellett Carrie Lam lemondását, valamint a tüntetők elleni rendőri intézkedések kivizsgálását is követelik. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyelte, miként nőtt Peking befolyása a városban. (Guardian, MTI)