Uniós diplomaták szerint Boris Johnson egyáltalán nem tervezi a brexit érdemi újratárgyalását Brüsszellel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

EU-s diplomaták arról számoltak be a Guardiannak, hogy meggyőződésük, Boris Johnson frissen kinevezett brit miniszterelnöknek esze ágába sincs újratárgyalni Brüsszellel a brit kilépési feltételeket, és a megegyezés nélküli kilépés jelenti számára a központi forgatókönyvet. 

Erről a brit miniszterelnök küldöttjének, illetve uniós tisztviselőknek a brüsszeli találkozója után nyilatkoztak a lapnak. Egy név nélkül nyilatkozó vezető EU-s diplomata szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a briteknek nincs egy másik terve, és eszük ágában sincs tárgyalni. Szerinte a 'no deal' most a terv, amire építenek. 

Boris Johnson képviseletében David Frost múlt héten járt Brüsszelben, és többek között Juncker kabinetfőnökével, Clara Martínez Alberolával, illetve a brexitügyi megbízott, Michel Barnier egyik képviselőjével, Stéphanie Risóval is tárgyalt. És a most kiszivárgott hírek szerint Frost egyáltalán nem tudott semmit felmutatni, ami arra utalt volna, hogy a briteknek van ötlete, hogyan lehetne újranyitni a tárgyalásokat.

Különösen jelentősnek ítélték meg az EU-s diplomaták, hogy a brit félnek mennyire nem volt semmiféle felvetése arra, hogyan lehetne kezelni az ír helyzetet. Johnson beiktatása utáni első beszédében elmondta, hogy lehetséges új megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, de az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás (backstop). Ugyanakkor ezzel kapcsolatban a britek nem tudtak felmutatni semmiféle ötletet. 

Az EU-s forrás szerint ez most hangosan és világosan hallható lesz az EU fővárosaiban, ennyiben hasznos volt ez a találkozó. Az uniós diplomaták egy másik meggyőződése e beszámoló szerint, hogy London kerülni akar bármiféle olyan elköteleződést Brüsszel irányába, ami megakadályozná az országot, hogy erőteljes deregulációba kezdjenek. 

Ugyanakkor közel sem biztos, hogy Johnson elképzelése összejöhet a megállapodás nélküli kilépésről: a Bloomberg beszámolója szerint a német kormány például meg van győződve arról, hogy a brit parlament nem fog átengedni egy megállapodás nélküli brexitet. Arról, hogy milyen lehetetlen feladatot kéne most megoldania Johnsonnak, nemrég részletesen is írtunk

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó