A mozgáskorlátozottak szövetsége mélységesen sértőnek és felháborítónak tartja a Pesti Srácok cikkét

POLITIKA
2019 augusztus 06., 18:49
comments 575

A fideszes Boldog István által indított, a Hit Gyülekezete által is felkapott Coca-Coca-botrány újabb állomásaként a Pesti Srácok című Fidesz-fanatikus blogon Vésey Kovács László az Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket! című írásában kifejtette, hogy nem csak homoszexuális, hanem tolószékes embereket sem szeretnének hirdetéseken nézegetni.

Vésey Kovács László a Pesti Srácok képviseletében az idei Pride-on
photo_camera Vésey Kovács László a Pesti Srácok képviseletében az idei Pride-on Forrás: Pesti Srácok/Youtube

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége erre közölte, hogy „határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti”. „Tiltakozunk a közösségünket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen. Mélységesen sértőnek és felháborítónak tartjuk a pestisracok.hu »Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!« c. írását” – írják.

„Magyarország az Alaptörvényben deklarálta a mozgáskorlátozott embereket megillető jogokat, emberi méltóságuk védelmét, és külön intézkedésekkel védi a fogyatékkal élő embereket. Ennek szellemében az érdekükben tett intézkedések állami kötelezettségek, nem egyéni kegy gyakorlása. A mozgáskorlátozott embereket ugyanazon jogok illetik meg, mint a társadalom többi tagját, beleértve a közösségi életben való részvételt is” – írja a MEOSZ.

A közlemény így zárul: „A mozgáskorlátozottság egy állapot, amivel élni és megélni kell a mindennapokat, úgy, ahogy azt minden ember teszi. A kerekesszékes emberek nem kérnek sajnálatot, csak ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat, mint a társadalom valamennyi tagja. Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket, az ő helyzetüket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.