A mozgáskorlátozottak szövetsége mélységesen sértőnek és felháborítónak tartja a Pesti Srácok cikkét

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A fideszes Boldog István által indított, a Hit Gyülekezete által is felkapott Coca-Coca-botrány újabb állomásaként a Pesti Srácok című Fidesz-fanatikus blogon Vésey Kovács László az Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket! című írásában kifejtette, hogy nem csak homoszexuális, hanem tolószékes embereket sem szeretnének hirdetéseken nézegetni.

Vésey Kovács László a Pesti Srácok képviseletében az idei Pride-onForrás: Pesti Srácok/Youtube

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége erre közölte, hogy „határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti”. „Tiltakozunk a közösségünket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen. Mélységesen sértőnek és felháborítónak tartjuk a pestisracok.hu »Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!« c. írását” – írják.

„Magyarország az Alaptörvényben deklarálta a mozgáskorlátozott embereket megillető jogokat, emberi méltóságuk védelmét, és külön intézkedésekkel védi a fogyatékkal élő embereket. Ennek szellemében az érdekükben tett intézkedések állami kötelezettségek, nem egyéni kegy gyakorlása. A mozgáskorlátozott embereket ugyanazon jogok illetik meg, mint a társadalom többi tagját, beleértve a közösségi életben való részvételt is” – írja a MEOSZ.

A közlemény így zárul: „A mozgáskorlátozottság egy állapot, amivel élni és megélni kell a mindennapokat, úgy, ahogy azt minden ember teszi. A kerekesszékes emberek nem kérnek sajnálatot, csak ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat, mint a társadalom valamennyi tagja. Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket, az ő helyzetüket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől!”