Orbán terasza lett Budapest új partihelyszíne

ÉLET
2019 augusztus 06., 04:46
comments 480

 „Egyébként ez a Hauszmann-terv annak a fedősztorija, hogy Orbán Viktor szeretne egy dolgozószobát a Várban, amelynek az ablaka a Dunára néz, lába alatt az egész Budapest látképe, csak így becsomagolta az egészet egy általános projektbe?

Nem.”

Ez a kérdés-válasz még azelőtt hangzott el a Hetek című lap újságírója és a Vár visszaalakítását akkor még államtitkárként felügyelő L. Simon László között, hogy Orbán Viktor idén januárban beköltözött a Várba. A pikírt újságírói megjegyezés már csak azért sem állja meg a helyét, mert azóta kiderült, hogy Orbánnak nem ablaka lesz a Dunára. Hanem olyan erkélye, ami soha nem volt a 250 éves Karmelita kolostor épületén. Ami kicsit megdöccentette azt az Orbán által meghirdetett koncepciót, hogy a történelmi épületek felújítását „minden legyen úgy, ahogy régen volt, semmi átalakítás”. 

L. Simon annak idején azzal magyarázta a költözést, hogy „a magyar történelmi hagyományok okán a végrehajtó hatalomnak a Várban helye van”. Ez annyiban igaz, hogy a miniszterelnökség a második világháború előtt a Várban volt, de a Karmelitával szomszédos Sándor-palotában. Eredetileg ide költözött volna vissza Orbán, még a legelső kormányzati ciklusában, de mire 2002-ben elkészült a felújítás, a Fidesz elveszítette a választást, az MSZP-SZDSZ kormány pedig inkább az államfőnek adta a renovált Sándor-palotát. Aminek egyébként szép erkélye van. 

Orbán Viktornak a Parlament épületében is volt erkélye, de ott a vendégeknek megmutatott panorámába időnként bezavart egy zászló.

Az, hogy a Karmelita kolostorból nem pocsék a kilátás, már L. Simon figyelmét is felkeltette. 

„Úgy gondoltuk, luxus az, hogy a Vár legszebb panorámával rendelkező épületében a Várgondnokság Kft. technikai személyzete üljön. Egy ilyen gyönyörűen kialakítható reprezentatív teret érdemes az állami reprezentációra használni.”

Hogy az álmok valóra váltak, az már az Orbán új munkahelyén készült első sorozatból is sejthető volt. 

photo_camera Decemberi terepszemle Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán költözésénél a kormánymédia nem győzte hangoztatni, hogy  „puritán körülmények között folytatja 2019 januárjától Orbán Viktor miniszterelnök a munkáját az egykori Karmelita kolostor épületében a budai Várban”. Az erkély a miniszterelnöki dolgozószobából nyílik, ide lehet kikísérni a vendégeket.

Hét ablakot bontottak ki azért, hogy ki lehessen alakítani az erkélyt. 

A közvélemény szépen fokozatosan ismerkedett meg Orbán erkélyével. Először a mutogató miniszterelnököt lehetett látni a vendégeivel. 

Balra George Borjas közgazdásszal, jobbra Alexander Downer volt ausztrál külügyminiszterrel, akik egy márciusi migrációs konferenciára érkeztek.
photo_camera Balra George Borjas közgazdásszal, jobbra Alexander Downer volt ausztrál külügyminiszterrel, akik egy márciusi migrációs konferenciára érkeztek. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Egy átlagos budapesti erkélyméret 7 négyzetméter, és szépen megdobja egy ingatlan árát. „A legmagasabb értéke az erkélyeknek/teraszoknak a budai társasházakban van, ahol az erkélyek és teraszok ára valamivel több, mint 46 százaléka a belső terület négyzetméterárának” - írják az ehhez értők. A Miniszterelnökség Várba költözése 20 milliárd körüli összeg volt, részletezve nincs igazán, hogy mi mennyibe került. Eladni úgysem tervezik, így aztán mindegy is, mennyivel srófolja fel az ingatlan árát az erkély. 

A Karmelita átépítését megtervező Zoboki Gábor az egykori Népszabadságban azzal indokolta az erkély odatoldását, hogy azzal szerette volna feloldani az épület monoton keleti homlokzatát, és abból indult ki, hogy a kolostor szomszédságában szinte minden épületen van erkély. „Egy ilyen elhelyezkedésű, funkciójú épületnek, amilyen az új Miniszterelnökség lesz, pláne dukál, hogy erkélyéről élvezhető legyen a városi panoráma”.  

Zoboki szerint egyébként nem is igazi erkély, csak egy kis erkélyecske: „120 centiméter széles, tehát nem egy pihenőterasz, hanem mindössze arra alkalmas, hogy két kormányfő a megbeszélésük után kiléphessen rá, és pár percig gyönyörködhessen Budapest látványában”.

A fotók alapján vagy egész pici székeket és egy apró asztalt tesznek ki az erkélyre, hogy azokba préseljék be magukat a legfeljebb múzeumokból kölcsönvett tárgyakkal feldobott puritán körülmények közül legalább egy kis időre kimenekülő Orbánék, vagy egy hangyányit azért szélesebb lett a kilépő: 

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Mindez mozgóképen, hátha jobban segít belőni, hogy mennyi a 120 centi:

link Forrás

Hogy milyen a látvány, azt tényleg jó érzékkel, fokozatosan bontották ki Orbán Facebookján. Leginkább a vendégek arcán volt látható eleinte a látvány hatása. Orbán több vendége is elfér a kicsi kis erkélyen: 

photo_camera Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az első író a teraszon Yoram Hazony izraeli filozófus A nacionalizmus erénye című könyve szerzője volt, homályos háttérrel.

photo_camera Yoram Hazony az erkélyen Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Miniszterelnökség korábban azzal indokolta az erkély szükségességét, hogy „egy olyan impozáns helyen tudják fogadni a fontos vendégeket, amely méltó más európai nagyvárosokhoz”. Sajnos az azóta eltelt rövid alatt is voltak olyanok, akikről utólag kiderült, hogy nem érdemelték meg a megtiszteltetést. 

Orbán Viktor miniszterelnök  a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecs?/MTI/MTVA

De nem is ez a miniszterelnöki privát erkély lett a nagy dobás a Karmelita kolostorban, hanem a szökőkutas nagy terasz az erkély alatt. Még pár éve volt egy ötletpályázat, hogy mit lehetne kezdeni azzal a résszel. Volt, aki sportpályát álmodott oda. 

A Várgondnokság nonprofit Kft. és az Építész Mester Egylet által 2011-ben kiírt, „Budavár, volt Karmelita kolostor előtti Ellyps-sétány és Püspökkert rendezése, fejlesztési lehetőségei" című, zárt körű ötletpályázatra beérkezett elképzelések közül a legegységesebbnek ítélt sportpályát álmodott oda még.  Tervezők: Banu Roland, Haraszti Lívia, Román László, Szepesei János. Mester: Nagy Iván
photo_camera Fotó: epiteszforum.hu

Ritkán fordult elő 2010 óta, hogy sportpálya nem épült meg valahol az országban, most ez történt. 

Ehelyett egy pazar, a nagyközönség előtt lezárt kertet alakítottak ki. Aminek a látványterve így nézett ki:

A valóság pedig nem járt úgy, mint a vizes világbajnokságra épült Duna Aréna esetében:

photo_camera Kert, kilátással

A terasz lentről nem látszik. Ha valaki a dombon bandukol, azt azért észlelheti, hogy a feje fölött, a fal takarásában fontos épület van, mert a katasztrofális állapotban lévő járdát azon a 200 méteres szakaszon felújították. A többit nem. 

A szökőkutas kert tágas, sokan elférnek. Itt például a kormányfő a németországi Baden-Württemberg tartomány CDU-frakciójának képviselőit fogadta, akiknek „megmutatta új hivatalát”.  

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ahogy jött a jó idő, úgy lakták be a kertet, ahol nincs dohányzási tilalom.

Strache a karmelita kolostorban
photo_camera Strache a karmelita kolostorban, az ibizai videójának nyilvánosságra kerülése előtt pár nappal.  Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Aztán szépen lassan ez lett az a helyszín, mint a Fehér Házban a kandalló a székekkel. Nappal:

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/-/MTI/MTVA

És este is.  

photo_camera Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A Karmelita egyébként a Sándor-palota mellett az az épület, amin éjfél után is marad a díszkivilágítás. A többinél lekapcsolják. 

És ha nem is lett belőle sportpálya, azért a labda előkerült már:

photo_camera Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke és Csányi Sándor, itt mint az UEFA alelnöke Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Mostanra a terasz miniszterelnöki partihelyszín lett, ahol Orbán rendre dalra is fakad. Aki ott nem fordult meg az elmúlt hónapokban, az nem is számít igazán. A miniszterelnöki dalolászás a videó végén látható. 

link Forrás

Itt ünnepelték például az Újpest legendás játékosának, Göröcs Titi Jánosnak a 80. születésnapját is, másfél hónappal a focista születésnapja után. A fogadáson félédes rizlinget kortyolgattak és Orbán szintén dalra fakadt. Erről videó nincs, de Göröcs maga mesélte el a Borsnak.  

link Forrás

Az egykori játékos nem csatlakozott Orbánhoz a teraszon az éneklésbe, mert „szokásom szerint in­kább egy hangulatos, csendes kiskocsmában adom elő kedvenc nótáimat”. 

De a teraszon adott vacsorát Orbán Braun Bertalannak, a Brazíliában élő magyar üzletembernek is, ahogy a háttérből is látszik, már nemcsak egy prímással, hanem egy egész zenekari kísérettel.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A legtöbb Orbánnal közös fotó akkor készült, amikor a miniszterelnök meghívta az összes kormánypárti képviselőt is, jutalomból, annak örömére, hogy megszavazták a költségvetést.

link Forrás

Sajnos elég borult idő volt. 

photo_camera Képviselők fotói, miután bejutottak a Karmelitába

Ekkor fordult meg a miniszterelnöki teraszon a költségvetési csalással gyanúsított Simonka György is. 

A Miniszterelnökség Várba költözéséről L. Simon annak idején azt mondta:

„Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni.”  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.