Annyi embert éheztettek már a tranzitzónában, hogy az emberi jogi bíróságnak formalevele van, amiben kötelezik a magyar hatóságokat, hogy azonnal adjanak enni a külföldieknek

2019 augusztus 7., szerda 11:13
604

„[Dátumon] a Bíróság (az ügyeletes bíró) úgy határozott, hogy a felek és a megfelelő eljárás érdekében, felhívja a magyar kormány figyelmét, hogy a 39-es számú szabály értelmében adjon enni a kérelmezőnek, amíg a tranzitzónában tartózkodik, és tájékoztassa a bíróságot a fejleményekről és a kérelmező helyzetéről.”

Ez az egyik formaszöveg, ami az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseiben szerepel, amikben most már rutinszerűen kötelezik a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában várakozó külföldieknek. Egy-egy ilyen bírósági döntés egyébként másfél oldal hosszú, és dátumot, és az éheztetett külföldiek nevét leszámítva pedig az esetek döntő többségében pontosan ugyanúgy néz ki. (Az idézett szövegben említett 39-es szabály egy eljárásjogi rendelkezés, ami arra utal, hogy a bíróság határozata értelmében azonnal be kell avatkozni - a magyar esetben ez az éheztetés leállítását jelenti -, és nem kell további eljárásra, felszólításra, ítéletre várni.)

A bírósági döntéseket és az éheztetések más adatait Szél Bernadett független országgyűlési képviselő gyűjtötte össze. Szél júliusban tett feljelentést a tranzitzónás éheztetések miatt, mire a rendőrség egy héttel ezelőtt gyakorlatilag azt kérte tőle, hogy nyomozza ki ő a történteket. Szél nyolc napos határidőt kapott a rendőrség dokumentumok összegyűjtésére, azokat ma vitte be a Nemzeti Nyomozó Irodához.

Ebben a táblázatban a tavaly augusztusban életbe lépett új szabályok óta idén július végéig éheztetett külföldiek adatai szerepelnek, ezt szintén a rendőrség kérte Szél Bernadettől a feljelentése után, hogy gyűjtse össze nekik.