Romániában szigorítják az okostelefon-használatot vezetés közben

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Október közepétől szigorúbban fogják büntetni Romániában az okostelefonok és hasonló készülékek használatát autóvezetés közben. Az erről szóló rendeletet a hétfői ülésén fogadta el a román kormány.

A közlekedési törvényt módosító, két hónap múlva életbe lépő kormányrendelet értelmében 870-1160 lej (60-80 ezer forint) közötti pénzbírságra és 4 büntetőpontra számíthat az a sofőr, aki a kezét kép, hang, vagy írott szöveg rögzítésére, illetve visszaadására alkalmas készülékre teszi, miközben a járműve mozgásban van.

Romániában eddig csak a kezet szabaddá tevő kihangosító vagy fülhallgató nélküli mobiltelefon-használatot büntették, fele ekkora bírsággal.

A tilalmat és bírságot most azokra is kiterjesztik (például kerékpárosokra és rollerezőkre), akik jogosítvány nélkül közlekedhetnek az utakon.

Ha az okostelefon vagy más hasonló készülék használata más kihágással társul, az elkövetőnek 30 napra felfüggesztik a jogosítványát.

A román belügyminisztérium azután indított országos kampányt az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen, hogy tavaly májusban 9 halálos áldozatot követelő balesetet okozott Magyarországon egy külföldről hazatérő romániai idénymunkásokat szállító, Facebook-közvetítéssel elfoglalt figyelmetlen sofőr.

A belügyminisztérium közösségi oldalán arra kérték a tömegközlekedési eszközökön utazókat, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik vezetőire, ha azt látják, vezetés közben használják a telefonjukat.

A román rendőrség közösségi oldalán a Lájkold az életet! nevű felhívásában arra figyelmeztette a sofőröket, hogy a facebookos élő közvetítés elvonja a figyelmüket a forgalomról, és nagy mértékben növeli a balesetek valószínűségét.

Romániában naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetekben.

Vasárnap szintén egy Facebook-közvetítés kedvéért száguldozó sofőr okozott 3 halálos áldozattal és 3 sérülttel járó balesetet Tulcea megyében.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.