Romániában szigorítják az okostelefon-használatot vezetés közben

közlekedés
2019 augusztus 12., 15:56
comments 163

Október közepétől szigorúbban fogják büntetni Romániában az okostelefonok és hasonló készülékek használatát autóvezetés közben. Az erről szóló rendeletet a hétfői ülésén fogadta el a román kormány.

A közlekedési törvényt módosító, két hónap múlva életbe lépő kormányrendelet értelmében 870-1160 lej (60-80 ezer forint) közötti pénzbírságra és 4 büntetőpontra számíthat az a sofőr, aki a kezét kép, hang, vagy írott szöveg rögzítésére, illetve visszaadására alkalmas készülékre teszi, miközben a járműve mozgásban van.

Romániában eddig csak a kezet szabaddá tevő kihangosító vagy fülhallgató nélküli mobiltelefon-használatot büntették, fele ekkora bírsággal.

A tilalmat és bírságot most azokra is kiterjesztik (például kerékpárosokra és rollerezőkre), akik jogosítvány nélkül közlekedhetnek az utakon.

Ha az okostelefon vagy más hasonló készülék használata más kihágással társul, az elkövetőnek 30 napra felfüggesztik a jogosítványát.

A román belügyminisztérium azután indított országos kampányt az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen, hogy tavaly májusban 9 halálos áldozatot követelő balesetet okozott Magyarországon egy külföldről hazatérő romániai idénymunkásokat szállító, Facebook-közvetítéssel elfoglalt figyelmetlen sofőr.

A belügyminisztérium közösségi oldalán arra kérték a tömegközlekedési eszközökön utazókat, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik vezetőire, ha azt látják, vezetés közben használják a telefonjukat.

A román rendőrség közösségi oldalán a Lájkold az életet! nevű felhívásában arra figyelmeztette a sofőröket, hogy a facebookos élő közvetítés elvonja a figyelmüket a forgalomról, és nagy mértékben növeli a balesetek valószínűségét.

Romániában naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetekben.

Vasárnap szintén egy Facebook-közvetítés kedvéért száguldozó sofőr okozott 3 halálos áldozattal és 3 sérülttel járó balesetet Tulcea megyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.