A moszkvai közoktatási minisztérium korlátozni akarja az orosz tudósok külföldi kapcsolattartását

külföld
2019 augusztus 14., 13:52
comments 150

Nyugtalanságot keltett az orosz tudósok körében az orosz közoktatási és tudományügyi tárcának a sajtóban megjelent rendelete, ami azt „tanácsolta” az állami elemzőközpontok, kutatóintézetek munkatársainak, hogy korlátozzák a kapcsolataikat a külföldi kollégáikkal.

A kéthetente megjelenő Troickij Variant nevű lap kedden közölte a rendeletet, aminek értelmében a tudományos intézetek vezetőinek 5 nappal előre kell értesíteniük a tárcát a külföldi tudósok látogatásáról, majd a megbeszéléseikről utólag be kell számolniuk. A találkozón legalább két orosznak kell jelen lennie.

A dokumentum szerint az orosz tudósok szabad idejükben a vezetőjükkel való egyeztetés után találkozhatnak külföldi kollégáikkal. A minisztérium azt akarja, hogy a külföldiek az információ gyűjtésének és feldolgozásának műszaki eszközeit kizárólag – meg nem nevezett – nemzetközi szerződések által körülírt esetekben használhassanak.

Az újságban Alekszandr Fradkov, az orosz akadémia egyik gépészettudományi laboratóriumát vezető tudós nyílt levélben szólította fel Mihail Kotyukov minisztert, hogy vonja vissza a szovjet stílusú rendelkezést, mert ez nemhogy nem erősíti az ország biztonságát, de árt az orosz tudománynak, annak elszigetelődéséhez vezet, lejáratja a hatóságokat, és akadályozza annak a Vlagyimir Putyin elnök által kitűzött feladatnak a megvalósítását, hogy Oroszország vezető tudományos hatalommá váljon.

A közoktatási minisztérium közölte, hogy a rendelet nem utasítás, csak ajánlás, és tagadta, hogy a célja a tudósok ellenőrzés alá vonása volna.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak megígérte, hogy az elnöki hivatal ki fogja deríteni a közoktatási tárcánál a rendelet részleteit. Peszkov azt mondta, nem ismeri a dokumentumot, de a kérdezői által ismertetett részletek alapján „túlzásnak” nevezte azt, de szerinte nem árt egy bizonyos fokú éberség, mert „a külföldi szakszolgálatok nem alszanak, és a tudományos ipari kémkedést senki sem szüntette meg”. Az ilyen kémkedés szerinte a hét minden napján, a nap 24 órájában folyik, különösen a fiatal tudósok ellen.

Az orosz tudományos életben nagy port vert fel, hogy tavaly júliusban letartóztatták és hazaárulással vádolták meg Viktor Kudrjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMas) veterán munkatársát. A vád szerint Kudrjavcev elektronikus levelezésben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról.

Idén nyáron Kudrjavcev egyik kollégáját, Roman Kovaljovot, CNIIMas Hőcsere- és Aerodinamikai Központjának vezetőjét vádolták meg hazaárulással. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.