Trump kérésére Izrael megtagadta két demokrata képviselő belépését az országba

külföld
2019 augusztus 15., 16:08

„A gyengeség jele” 

volna, ha Izrael engedné Ilhan Omar és Rashida Tlaib belépését az országba, mert rasszisták, gyűlölik Izraelt és a zsidókat - írta Twitter-oldalán csütörtök reggel Donald Trump amerikai elnök, és kívánsága már délutánra valóra is vált.

link Forrás

Izrael megtagadta a két demokrata képviselő beutazását, ami azért is váratlan fordulat, mivel Ron Dermer, az Egyesült Államok izraeli nagykövete júliusban még úgy nyilatkozott, hogy engedélyezik beutazásukat, tiszteletben tartva a két ország közti szoros köteléket. 

(Jobbról balra) Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Tlaib, a négy demokrata képviselőnő, akik Trump szerint jobban tennék, ha "visszamennének oda, ahonnan jöttek". Ilhan Omar kivételével mind született amerikaiak, Omar gyerekként érkezett a polgárháború dúlta Szomáliából.
photo_camera (Jobbról balra) Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Tlaib, a négy demokrata képviselőnő, akik Trump szerint jobban tennék, ha "visszamennének oda, ahonnan jöttek". Ilhan Omar kivételével mind született amerikaiak, Omar gyerekként érkezett a polgárháború dúlta Szomáliából. Fotó: Alex Wroblewski/AFP

Mindkét képviselő azok között van, akik szót emeltek  az USA déli határán a bevándorlókat befogadó táborok zsúfoltsága, és embertelen körülményei miatt, és akiknek Trump július közepén azt üzente: rasszisták, kérjenek bocsánatot Izraeltől, és „menjenek vissza oda, ahonnan jöttek”. 

A szomáliai születésű 37 éves Ilhan Omar, aki 12 éves kora óta él az Egyesült Államokban, arról is ismert, hogy hidzsábban tette le képviselői esküjét. A 43 éves Rashida Tlaib Detroitban, amerikai állampolgárként született, palesztin bevándorlók gyermekeként. 

A döntést Arye Deri belügyminiszter hozta meg, de megerősítette azt a helyettes külügyminiszter Tzipi Hotovely is egy csütörtöki rádióinterjúban. 

Omar és Tlaib vasárnap utaztak volna Izraelbe, és terveik szerint látogatást tettek volna a Palesztin Hatóság felügyelte területek mellett a kelet-jeruzsálemi Mecsetek terén, az iszlám harmadik legszentebb imahelyeként ismert al-Aksza mecsetnél is.

Donald Trump és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közismerten szívélyes viszonyt ápolnak. Utóbbi egy telepet is elnevezett az amerikai elnökről a Golan-fennsíkon júniusban. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.