Trump kérésére Izrael megtagadta két demokrata képviselő belépését az országba

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

„A gyengeség jele” 

volna, ha Izrael engedné Ilhan Omar és Rashida Tlaib belépését az országba, mert rasszisták, gyűlölik Izraelt és a zsidókat - írta Twitter-oldalán csütörtök reggel Donald Trump amerikai elnök, és kívánsága már délutánra valóra is vált.

Izrael megtagadta a két demokrata képviselő beutazását, ami azért is váratlan fordulat, mivel Ron Dermer, az Egyesült Államok izraeli nagykövete júliusban még úgy nyilatkozott, hogy engedélyezik beutazásukat, tiszteletben tartva a két ország közti szoros köteléket. 

(Jobbról balra) Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Tlaib, a négy demokrata képviselőnő, akik Trump szerint jobban tennék, ha "visszamennének oda, ahonnan jöttek". Ilhan Omar kivételével mind született amerikaiak, Omar gyerekként érkezett a polgárháború dúlta Szomáliából.Fotó: Alex Wroblewski/AFP

Mindkét képviselő azok között van, akik szót emeltek  az USA déli határán a bevándorlókat befogadó táborok zsúfoltsága, és embertelen körülményei miatt, és akiknek Trump július közepén azt üzente: rasszisták, kérjenek bocsánatot Izraeltől, és „menjenek vissza oda, ahonnan jöttek”. 

A szomáliai születésű 37 éves Ilhan Omar, aki 12 éves kora óta él az Egyesült Államokban, arról is ismert, hogy hidzsábban tette le képviselői esküjét. A 43 éves Rashida Tlaib Detroitban, amerikai állampolgárként született, palesztin bevándorlók gyermekeként. 

A döntést Arye Deri belügyminiszter hozta meg, de megerősítette azt a helyettes külügyminiszter Tzipi Hotovely is egy csütörtöki rádióinterjúban. 

Omar és Tlaib vasárnap utaztak volna Izraelbe, és terveik szerint látogatást tettek volna a Palesztin Hatóság felügyelte területek mellett a kelet-jeruzsálemi Mecsetek terén, az iszlám harmadik legszentebb imahelyeként ismert al-Aksza mecsetnél is.

Donald Trump és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közismerten szívélyes viszonyt ápolnak. Utóbbi egy telepet is elnevezett az amerikai elnökről a Golan-fennsíkon júniusban. (BBC)