Dráma: kizárták Kozák Danutáék toronymagas esélyes párosát a szegedi kajak-kenu-vébéről

2019 augusztus 22., csütörtök 9:36
A délelőtti előfutamban még remekül ment a magyar páros Fotó: Kajak-Kenu Szövetség

A hajómérésnél a határértéknél 80 dekával könnyebbnek bizonyult a kajakjuk, ezért kizárták a világbajnokságról a magyar Kárász Anna-Kozák Danuta párost a női kajakosok 500 méteres számában.

Ez több okból is komoly csapás: ők voltak a szám címvédői és nagy esélyesei, ráadásul az olimpiára is kvalifikálhatták volna magukat. Oda az első öt helyezett jut ki ebben a számban, ami szinte biztosan meglett volna. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy miként követhettek el ilyen szarvashibát, amint újabb hírek érkeznek, cikkünket frissítjük!

Kozákék egyébként esélyeshez méltóan megnyerték a délelőtt rendezett előfutamukat, így elvileg már középdöntősnek érezhették magukat, amikor a kötelező hajómérésen kiderült a probléma.

A blama Kárásznak különösen nagy csapást jelent, ő ugyanis egyrészt szegedi, így hazai pályán nyerhetett volna, másrészt csak ebben a számban indul a vébén. Kozák az ötszáz egyesben is rajthoz áll, szintén címvédőként.

Az MTI szerint a magyar stáb is lemérte a hajót és ők is ugyanazt az eredményt kapták.

A kajak-kenu szövetség most közölte, hogy az ügyről mindjárt nyilatkozni fog a szövetségi kapitány.

Update:

Hüttner Csaba nyilatkozott is, méghozzá láthatóan szinte sokkos állapotban, itt a friss cikk róla, benne videóval. A lényeg: a szövetségi kapitány egyelőre elképzelni sem tudja, mi történhetett, mivel a páros edzője, Somogyi Béla azt mondja, a verseny előtti napon és ma is lemérte a hajót és ő az ilyen dolgokban precíz szokott lenni. De az biztos, hogy a páros tényleg és végleg kiesett.

Update 2: Az egész ügyetlenkedés legnagyobb vesztese, Kárász Anna megtörten nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, arról beszélt, hogy minden füstbe ment, amiért egy évig dolgozott és talán soha nem lesz ilyen lehetősége az életben.

(via Nemzeti Sport)