Vízágyúkat is bevetettek a tüntetők ellen Hongkongban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Használta lőfegyverét egy rendőr a Hongkongban zajló tiltakozásokon - közölte vasárnap a helyi rendőrség.

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrök elővették lőfegyvereiket, és egyikük figyelmeztető lövést adott le, mert tiltakozók botokkal és rudakkal támadtak rájuk.

Fotó: PHILIP FONG/AFP

Az RTHK helyi médiatársaság jelentése szerint egyik riporterük szemtanúja volt annak, hogy egy egyenruhás rendőr a levegőbe lőtt. Az incidens az után történt, hogy a rendőrség könnygázt vetett be tüntetők nagyobb csoportja ellen a város szélén fekvő Tsuen Wan kerületben.

Az összetűzés előtt nem sokkal ért véget egy kormányellenes felvonulás, melynek végállomása Tsuen Wan egyik parkjában volt. Innen tüntetők egy kisebb csoportja az egyik központi úthoz vonult, amelyet elbarikádoztak. A rendőrség ez után vetett be könnygázt, mire a tiltakozók téglákkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg őket. Ez után a rendőrség vízágyúkkal és egyéb járművekkel kezdett előrenyomulni a tiltakozók irányába, akik nem álltak ellen, szétszéledtek.

Fotó: PHILIP FONG/AFP

A tiltakozók egy része úgy nyilatkozott, hogy azért folyamodtak erőszakhoz, mert a kormány a békés megmozdulásokra nem reagált.

Fotó: PHILIP FONG/AFP

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkettedik hete zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálására hivatott független bizottság megalakítását követelik. Egyre többen követelnek most már mindemellett szabad és demokratikus választásokat is. (MTI)

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.