Vízágyúkat is bevetettek a tüntetők ellen Hongkongban

2019 augusztus 25., vasárnap 15:11
78

Használta lőfegyverét egy rendőr a Hongkongban zajló tiltakozásokon - közölte vasárnap a helyi rendőrség.

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrök elővették lőfegyvereiket, és egyikük figyelmeztető lövést adott le, mert tiltakozók botokkal és rudakkal támadtak rájuk.

Fotó: PHILIP FONG/AFP

Az RTHK helyi médiatársaság jelentése szerint egyik riporterük szemtanúja volt annak, hogy egy egyenruhás rendőr a levegőbe lőtt. Az incidens az után történt, hogy a rendőrség könnygázt vetett be tüntetők nagyobb csoportja ellen a város szélén fekvő Tsuen Wan kerületben.

Az összetűzés előtt nem sokkal ért véget egy kormányellenes felvonulás, melynek végállomása Tsuen Wan egyik parkjában volt. Innen tüntetők egy kisebb csoportja az egyik központi úthoz vonult, amelyet elbarikádoztak. A rendőrség ez után vetett be könnygázt, mire a tiltakozók téglákkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg őket. Ez után a rendőrség vízágyúkkal és egyéb járművekkel kezdett előrenyomulni a tiltakozók irányába, akik nem álltak ellen, szétszéledtek.

Fotó: PHILIP FONG/AFP

A tiltakozók egy része úgy nyilatkozott, hogy azért folyamodtak erőszakhoz, mert a kormány a békés megmozdulásokra nem reagált.

Fotó: PHILIP FONG/AFP

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkettedik hete zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálására hivatott független bizottság megalakítását követelik. Egyre többen követelnek most már mindemellett szabad és demokratikus választásokat is. (MTI)

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt