A G7-csúcstalálkozón megállapodtak, hogy 20 millió dolláros segélyt adnak az amazóniai tüzek megfékezésére

külföld
2019 augusztus 26., 12:05
comments 134

Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7-országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón.

Az azonnali segélyből tűzoltó repülőket küldenek majd az amazonasi esőerdő fölé. A hosszabb távú projekt pedig az erdőségek újratelepítését célozza, ezt majd az ENSZ Közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz.

Macron elmondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről. A francia elnök szerint Trump csak azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt.

A francia elnök szerint a bolygó „legfőbb tüdejének” elvesztése komoly gondot jelentene a világnak. A G7 csoport vezetői az afrikai kontinens hasonló támogatásáról is beszéltek.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt újságírók előtt, hogy a biarritzi csúcstalálkozón nagy lépést tettek előre Irán ügyében. Nagy előrelépés, hogy nemcsak ahhoz ragaszkodunk, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, hanem azt akarjuk, hogy a megoldást politikai eszközökkel érjük el – mondta Merkel, aki szerint a mostani hangulat lehetővé teszi a tárgyalásokat, ráadásul az USA-val egyeztetve, és ez már rengetegnek számít. A német kancellár arról is beszélt, hogy Németország azt szeretné, ha az EU a lehető leggyorsabban kereskedelmi megállapodást tudna kötni az USA-val, hiszen mindkét fél érdekelt a kereskedelmi kapcsolatok erősítésében.

Donald Trump azt mondta, „fair megállapodást” akar, ami mindenkinek megfelel. Szerinte az európaiak kemény tárgyalók, de tiszteli őket, csakúgy mint a kínaiakat. Angela Merkelt „rendkívül okos asszonynak” tartja, aki pontosan érti a dolgok helyét. Az amerikai elnök azt tervezi, hogy a közeljövőben Németországba látogat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.