A G7-csúcstalálkozón megállapodtak, hogy 20 millió dolláros segélyt adnak az amazóniai tüzek megfékezésére

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7-országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón.

Az azonnali segélyből tűzoltó repülőket küldenek majd az amazonasi esőerdő fölé. A hosszabb távú projekt pedig az erdőségek újratelepítését célozza, ezt majd az ENSZ Közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz.

Macron elmondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről. A francia elnök szerint Trump csak azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt.

A francia elnök szerint a bolygó „legfőbb tüdejének” elvesztése komoly gondot jelentene a világnak. A G7 csoport vezetői az afrikai kontinens hasonló támogatásáról is beszéltek.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt újságírók előtt, hogy a biarritzi csúcstalálkozón nagy lépést tettek előre Irán ügyében. Nagy előrelépés, hogy nemcsak ahhoz ragaszkodunk, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, hanem azt akarjuk, hogy a megoldást politikai eszközökkel érjük el – mondta Merkel, aki szerint a mostani hangulat lehetővé teszi a tárgyalásokat, ráadásul az USA-val egyeztetve, és ez már rengetegnek számít. A német kancellár arról is beszélt, hogy Németország azt szeretné, ha az EU a lehető leggyorsabban kereskedelmi megállapodást tudna kötni az USA-val, hiszen mindkét fél érdekelt a kereskedelmi kapcsolatok erősítésében.

Donald Trump azt mondta, „fair megállapodást” akar, ami mindenkinek megfelel. Szerinte az európaiak kemény tárgyalók, de tiszteli őket, csakúgy mint a kínaiakat. Angela Merkelt „rendkívül okos asszonynak” tartja, aki pontosan érti a dolgok helyét. Az amerikai elnök azt tervezi, hogy a közeljövőben Németországba látogat. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.