Bolsonaro kommentben szólt be Macron feleségére, a francia elnök reméli, Brazíliának olyan elnöke lesz, aki méltó a tisztségre

külföld
2019 augusztus 26., 15:01
comments 338

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök élesen elítélte, hogy Jair Bolsonaro brazil államfő tiszteletlen megjegyzést tett a feleségére, Brigitte Macronra.

„Bolsonaro rendkívül tiszteletlen megjegyzéseket tett a feleségemről”

– mondta a francia államfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) biarritzi csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján.

„Mit mondhatnék Önöknek? Szomorú, szomorú, de még szomorúbb mindenekelőtt neki és a braziloknak” – mondta Macron, aki reméli, „a braziloknak hamarosan olyan államfőjük lesz, aki méltó az elnöki tisztségre”, a nép „megbosszulja” az államfőjének viselkedését.

„Szerintem a brazilok, akik egy nagyszerű nép, egy kicsit szégyenkeznek az ilyen megnyilvánulások láttán, és elvárják egy elnöktől, hogy normálisan viselkedjen másokkal” – mondta a francia elnök.

photo_camera Emmanuel Macron és a felesége, Brigitte Macron szavaz 2017. június 11-én. Fotó: Christophe Petit Tesson/AFP

A brazil államfő a Facebookon az egyik felhasználó bejegyzéséhez kommentelt. A poszt szerint a két elnök közötti vita „valójában” abból ered, hogy Macron „irigy” Bolsonaróra feleségének szépsége és fiatalsága miatt. A felhasználó egymás mellé helyezte Bolsonaro és a nála 27 évvel fiatalabb felesége, illetve a francia államfő és a nála 24 évvel idősebb, 66 éves Brigitte Macron fényképét.

„Ne alázd már meg. Hahaha” – írta alá a brazil elnök.

A két ország között az elmúlt napokban megnőtt a feszültség, miután a mostani G7-csúcstalálkozónak otthont adó Franciaország nyomást gyakorolt a brazil elnökre az amazonasi esőerdőt sújtó drámai tüzek elleni fellépésért. A francia elnök Bolsonaro sokak által bírált környezetvédelmi politikájának tulajdonította azt, hogy nőtt az amazonasi esőerdőt is sújtó erdőtüzek száma.

A brazil elnök csütörtökön azt mondta, Macron személyes politikai tőkét akart kovácsolni, amikor azt kérte a G7-csúcs résztvevőitől, hogy sürgősen foglalkozzanak az erdőtüzek által okozott „nemzetközi válság” ügyével.

photo_camera Fotó: Silvia Izquierdo/AP

Macron pénteken azt vetette Bolsonaro szemére, hogy hazudott a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően, ezért bejelentette: nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amíg Brazília nem tesz eleget környezetvédelmi vállalásainak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt