Bödőcs visszavonulhat: Bencsik András egy focilabdán mutatta meg, hogy annyira nem is nagy az Amazonas

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek napok óta tematizálják a világ közvéleményét, így nem csoda, hogy a téma a kormánymédia agyközpontjában, a Sajtóklubban is szóba került. 

Méghozzá egy egészen új megközelítésből. Bencsik András egy olyan aspektust tudott bedobni, ami eddig még a világ nyilvánosságában sem nagyon került szóba: az Amazonas annyira nem is nagy. 

Bencsik kezében egy focilabdával azzal indít, hogy ő a Google Maps-en megnézte, hogy „vizuálisan mekkora területről van szó”, és azt találta, hogy átszámolva a brazil esőerdő egy kisebb cikkelyt tesz ki a labdán. 

Ennek ráadásul csak egy kisebb része ég, és ez is fájdalmas Bencsik szerint, de azért akad még pár négyzetkilométer a Földön, ami nem tartozik Brazíliához, teszi hozzá. 

„Talán nem kellene ilyen rémülten jajveszékelni” – erősíti meg Bencsik, majd közli, hogy demagógiáról van szó valójában, hiszen akik az esőerdők mellett álltak ki, azok számára Bolsonaro meg Orbán Viktor a patásördögök, de csak azért, mert e jajveszékelők számára minden gyűlöletes, ami szuverén, ami védi a saját identitását. 

Mintha még a stúdióban ülő kollégái is némileg döbbent arccal néznék végig, ahogy Bencsik ezután újra előveszi a focilabdát, hogy megismételje: 

„még ha az egész brazil esőerdő égne, tehát ennek a labdának egy szelete égne, még elég sok van ahhoz, nem azt mondom, hogy nem gond, de még elég sok van ahhoz, hogy rendet lehetne csinálni.”

A földrajztudós Bencsik előadásába az már sajnos nem fért bele, hogy a bolygónk felszínének mintegy 71 százalékát víz fedi, és a szárazföldi területek egy jelentős része is sivatagos vagy már emberek által belakott, megművelt terület, úgyhogy talán nem véletlen, hogy ilyen sokakat foglalkoztat az esőerdők sorsa. 

Ha valakit valamilyen megmagyarázhatatlan okból az egész műsor érdekelne, itt tudja megnézni a felvételt, a hivatkozott rész három perc után kezdődik. Az Amazonas-medencében pusztító tüzekről szóló hosszabb írásunk pedig itt érhető el

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.