Bödőcs visszavonulhat: Bencsik András egy focilabdán mutatta meg, hogy annyira nem is nagy az Amazonas

Az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek napok óta tematizálják a világ közvéleményét, így nem csoda, hogy a téma a kormánymédia agyközpontjában, a Sajtóklubban is szóba került. 

Méghozzá egy egészen új megközelítésből. Bencsik András egy olyan aspektust tudott bedobni, ami eddig még a világ nyilvánosságában sem nagyon került szóba: az Amazonas annyira nem is nagy. 

Bencsik kezében egy focilabdával azzal indít, hogy ő a Google Maps-en megnézte, hogy „vizuálisan mekkora területről van szó”, és azt találta, hogy átszámolva a brazil esőerdő egy kisebb cikkelyt tesz ki a labdán. 

Ennek ráadásul csak egy kisebb része ég, és ez is fájdalmas Bencsik szerint, de azért akad még pár négyzetkilométer a Földön, ami nem tartozik Brazíliához, teszi hozzá. 

„Talán nem kellene ilyen rémülten jajveszékelni” – erősíti meg Bencsik, majd közli, hogy demagógiáról van szó valójában, hiszen akik az esőerdők mellett álltak ki, azok számára Bolsonaro meg Orbán Viktor a patásördögök, de csak azért, mert e jajveszékelők számára minden gyűlöletes, ami szuverén, ami védi a saját identitását. 

Mintha még a stúdióban ülő kollégái is némileg döbbent arccal néznék végig, ahogy Bencsik ezután újra előveszi a focilabdát, hogy megismételje: 

„még ha az egész brazil esőerdő égne, tehát ennek a labdának egy szelete égne, még elég sok van ahhoz, nem azt mondom, hogy nem gond, de még elég sok van ahhoz, hogy rendet lehetne csinálni.”

A földrajztudós Bencsik előadásába az már sajnos nem fért bele, hogy a bolygónk felszínének mintegy 71 százalékát víz fedi, és a szárazföldi területek egy jelentős része is sivatagos vagy már emberek által belakott, megművelt terület, úgyhogy talán nem véletlen, hogy ilyen sokakat foglalkoztat az esőerdők sorsa. 

Ha valakit valamilyen megmagyarázhatatlan okból az egész műsor érdekelne, itt tudja megnézni a felvételt, a hivatkozott rész három perc után kezdődik. Az Amazonas-medencében pusztító tüzekről szóló hosszabb írásunk pedig itt érhető el

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.