Strasbourg: Gumibottal verték a börtönben, és nem kapott rendes orvosi ellátást Szergej Magnyitszkij

külföld
2019 augusztus 27., 11:24
comments 45

Halála előtt nem sokkal bántalmazták, megbilincselték és gumibottal verték a börtönben Szergej Magnyitszkij orosz ügyvédet, mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely ítéletében elmarasztalta Oroszországot. A bíróság szerint Magnyitszkij nem kapott megfelelő orvosi ellátást sem, ez vezetett a halálához, ráadásul túlzsúfolt börtönben tartották. Ezek miatt Ororszország megsértette a férfi

  • élethez,
  • szabadsághoz és biztonsághoz,
  • tisztességes eljáráshoz és az ártatlanság vélelméhez 

való jogát, valamint az embertelen bánásmód tilalmáról szóló szabályokat. Az EJEB 34 ezer euró kártérítést ítélt meg a két panaszosnak, Magnyitszkij özvegyének és anyjának, de három hónapig még lehet fellebbezni az ítélet ellen. 

Magnyitszkij ügyvédként orosz belügyi vezetőket leplezett le, akik 230 millió dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el a költségvetésből. Mégis ellene indítottak eljárást adócsalás miatt, 2008-ban előzetes letartóztatásba került, egy évvel később pedig meghalt. Az EJEB felületesnek ítélte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság eljárását, amit 2013-ban bűncselekmény hiányára hivatkozva szüntettek meg. 

Az orosz Igazságügyi Minisztérium az ítélet után kiadott közleményében kiemelte, hogy a bíróság nem kötelezte őket a Magnyitszkij elleni eljárás felülvizsgálatára. 

Az ügyvéd halála komoly diplomáciai feszültségeket keltett, az Egyesült Államokban az Obama-kormány megalkotta a Magnyitszkij-törvényt is. Ez olyan orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és utazási tilalmáról szólt, akiknek közük volt Magnyitszkij feltételezett meggyilkolásához. Ezt 2016-ban kiterjesztették, és most már világszerte szankciókkal sújthatják, akik megsértik az emberi jogokat és/vagy extrém méretű korrupcióban vesznek részt. Moszkva erre válaszul megtiltotta például az orosz gyerekek amerikai örökbefogadását. 

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan 2017-ben Kanadában is szankciókat hoztak harminc orosz állampolgár, köztük rendőrök, hivatalnokok, bankárok és adóhatósági tisztviselők ellen, akiknek a gyanú szerint szintén közük lehetett Magnyitszkij halálához. (MTI, AP) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.