A török kormánypártot legyőző isztambuli polgármesterrel találkozott Karácsony Gergely

2019 augusztus 28., szerda 12:31

„Isztambul a magyar rezsimre sokban hasonlító erőszakos, illiberális hatalommal szemben a változásra szavazott, kezébe vette a sorsát, ezzel reményt adott minden szabadságszerető embernek” - írta a Facebookon Karácsony Gergely, miután találkozott Isztambul főpolgármesterével. 

Ekrem İmamoğlu azért válhatott világhírűvé, mert egy irányított demokráciában tudott megnyerni egy kulcsfontosságú választást. Erdogan rendszere még azt is bejátszotta, hogy a győzelme után érvénytelenítette és megismételtette a szavazást, de azon csak még nagyobb arányban nyert a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje.

A legutóbbi hírek már arról szóltak, hogy İmamoğlu megszüntette öt kormányközeli alapítvány önkormányzati támogatását, köztük olyanokét, amiknek a vezetésében még Recep Tayyip Erdogan török elnök gyerekei is helyet kaptak

„A szeretet legyőzi a zsarnokságot, mert nem megosztja, hanem összehozza az embereket. Ezt az útmutatást kaptam ma Ekrem İmamoğlutól, Isztambul főpolgármesterétől” - írta az ellenzéki főpolgármester-jelölt, és hozzátette: „Tanulságos beszélgetés volt, megtisztelő a támogatása!”