Baloldali párt kerül Salviniék helyére az olasz kormányban

2019 augusztus 28., szerda 16:50
423
Luigi Di Maio érkezik a köztársasági elnökhöz Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Megállapodott az olasz Öt Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt a közös kormányalakításról, amelyet az eddigi miniszterelnök, Giuseppe Conte vezet majd. Ezt jelentette be Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, miután Sergio Mattarella államfő kormányalakítási konzultáción fogadta.

Az államelnökség szóvivőjének esti sajtótájékoztatója szerint az államfő csütörtök reggelre bekérette Giuseppe Contét a hivatalába. Részleteket nem közölt, de mindenki biztosra veszi, hogy az államfő kormányalakítási megbízatást fog adni neki.

Hogy jutottak idáig?

A 14 hónapot élt olasz kormány válsága azért robbant ki, mert összeomlott a populista Öt Csillag és a szélsőjobboldali Liga koalíciója. Júliusban a Ligát számos támadás érte az Öt Csillag részéről a párt feltételezett orosz finanszírozása miatt. A Liga vezetője, Matteo Salvini belügyminiszter viszont az Öt Csillagot támadta amiatt, hogy Luigi Di Maio pártja támogatta Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnökének.

De addigra már alig valamiben értettek egyet a koalíciós partnerek, és az uniós választásokon aratott győzelme után Salvini úgy gondolta, hogy előrehozott választásokra lenne szükség, amelyeken végre lenyomják az Öt Csillagot. Ezért robbantott, de úgy látszik, 

a terv nem jött be.

Matteo Salvini távozik a köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásról augusztus 28-án Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Az új kormány két pártja korábban ütötte egymást, ahol érte, de hosszas alkudozások során összesodorta őket a közös érdek. A neheze ezután következik: ki kell alakítaniuk a közös kormányprogramot, és el kell osztaniuk a kormányzati pozíciókat. Ha sikerül, el lehet kerülni az előre hozott választások kiírását, és enyhíteni tudnak a gazdaság nehézségein. A PD-t vezető Nicola Zingaretti korábban kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország java érdekében.

Az új kormány 2023-ig marad hivatalban, ha nem szakítják szét a már most előrelátható feszültségek. 

Salvini dühös

Az ellenzékbe átülő Liga vezetője kijelentette, több tízmillió olasz választó elképedve szemléli azt a „szégyenteljes színházat”, amellyel az Öt Csillag és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között. A folyamatosan a külföldi beavatkozásokra utalgató Salvini megjegyezte, hogy szerinte Giuseppe Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek, „Párizs, Berlin és Brüsszel hozta meg a döntést”.

Giuseppe Conte feloszlatás előtt álló kormánya belügyminiszterének vállát lapogatja augusztus 20-án Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

„Bennünket vádolnak gyűlölettel, miközben az Öt Csillag-PD kormányát egyedül a Ligával szembeni gyűlölet tartja össze, a másik kizárása, valamint a hataloméhség" - hangoztatta Matteo Salvini, aki nem is olyan régen szintén egy radikálisan mást képviselő párttal, az Öt Csillaggal osztotta el a bársonyszékeket. 

Giorgia Meloni, a szélsőjobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy amikor a második Conte-kormány bizalmat kér a római parlamentben, az utcára szólítja az olaszokat. (BBC, NYT, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt